İlerleyici bir akciğer hastalığı olan ve özellikle nefes borusunda daralmaya yol açan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olan kısaca KOAH’dan, dünyada her yıl üç milyon kişi hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise en önemli 3.ölüm nedeni.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Hakan Günen, 18 Kasım Dünya KOAH günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı`nın ölümcül seyreden, ancak önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

Günen, Dünya Sağlık Örgütü`nün verilerine göre KOAH`ın dünyadaki en önemli 4. ölüm nedeni olduğuna dikkat çekerek, ``KOAH, koroner kalp hastalığı, serebrovasküler hastalıklar ve alt solunum yolu enfeksiyonlarından sonra, HIV/AIDS`le birlikte dördüncü ölüm nedeni olarak tahmin edilmektedir`` dedi.

``Türkiye`de Sağlık Bakanlığı`nın 2004 yılı raporunda KOAH, ülkemizdeki en önemli 3. ölüm nedeni olarak saptanmıştır`` diyen Günen, şunları kaydetti:
``Her yıl çok sayıda insan KOAH`a bağlı sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitirmektedir. KOAH`ın görülme sıklığının, dünya genelinde 40 yaş üstü nüfusta yüzde 10 civarında olduğu ve tüm dünyada 200-300 milyon KOAH hastası bulunduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde her yıl 25-30 bin kişi hayatını kaybetmektedir.``

Günen, KOAH`ın uzun süre zararlı gaz, toz ve dumanlarla, özellikle sigara dumanı ile karşılaşma sonucu ortaya çıktığına işaret ederek, KOAH`ın ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu ve özellikle nefes borusunda daralmaya bağlı ``nefes darlığına`` neden olduğunu söyledi.