Düzce Atatürk Devlet Hastanesi İntaniye ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Arabacı, sor günlerin salgın hastalıkları arasında başı çeken "Gribal Enfeksiyon ve Soğuk Algınlığı " konusunda detaylı açıklamalarda bulundu. Erol Tayhan'ın sorularını cevaplandıran Dr. Hakan Arabacı,soğuk algınlığı ile ilgili 200 virüs influenza virüsü olduğunu hatırlatarak, tanıda uygulanacak yöntemler ve tedavi yolları hakkında detaylı bilgiler verdi.

ISRARCI ATEŞ

Atatürk Devlet Hastanesi İntaniye ve Enfeksiyon Uzmanı Dr. Hakan Arabacı, griple soğuk algınlığı hastalığının birbirinden ayrılması için bir takım yöntemler olduğunu dile getirdi:" Israrcı ateş, yüksek ateş. Bu ateşin 3-4 gün  ısrarcı bir şekilde devam etmesi. Arkasından buna öksürük ve solunum sıkıntısı, bilinçte bozukluk ve beslenememe gibi sorunların eklenmesi kişinin hayati tehlikesini artıran faktörlerdir. Bu tip durumlarda sağlık kuruluşlarına başvurmak önem arzetmektedir"

RİSK GRUPLARI

Kronik hastalığı olanlar ile  65 yaş üstü olanların yanında çocukluk döneminde olanların "risk grubunu oluşturduklarını" belirten Dr. Arabacı,  kronik kalp hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemi bozuk olanların da risk grubu içinde yer aldıkları uyarısında bulundu:

SİGARA VE HAVA KİRLİLİĞİ

Sigara kullanımının ve hava kirliliğinin hastalığın iyileşme süresini uzattığını da kaydeden İntaniey  ve Enfeksiyon Hastalıklaır Uzmanrı Dr. Hakan Arabacı :"Doğal olarak kirli havayla karşılaştığımız zaman savunma sistemimiz zayıflamış oluyor.  Neticede virüsler çoğalarak insanı hasta ediyor.Hastalanmamıza neden oluyor. Hava kirliliği risktir"  

Gripte tedirgin edici durumun insanlara çabuk bulaşması olduğunu hatırlatan İntaniye Uzmanı Dr. Arabacı, bunun için el yıkamanın öksürük anında ağzı kapatma gibi pratik çözümlere başvurmamız gerektiğini hatırlattı.

ANTİBİYOTİKTEN KAÇINMA

Antibiyotik kullanmaktan kaçınmanın önemi üzerinde de duran Enfeksiyon Uzmanı Dr. Hakan Arabacı, Kuş Gribi, Domuz gribi gibi isimlerle adlandırılan gripten korunmak için sağlıklı beslenme ve dinlenmeye önem verilmesini önerdi.  

Haber:E.TAYHAN