“SEKİZ KADINDAN BİRİ RİSK TAŞIYOR”

Halk Sağlığı Müdürlüğü, Ekim ayı meme kanserini bilinçlendirme ayı olarak yurt çapında yapılan etkinlikler kapsamında alışveriş merkezinde stant açtı. Açılan stantta vatandaşlara kanser ve erken teşhis hakkında bilgilendirmelerde bulunan halk sağlığı müdürlüğü personeli erken teşhisin hayat kurtardığını ifade ederek broşür dağıttılar.

Halk Sağlığı Müdürü Rıfat Poyraz'da vatandaşlara meme kanseri konusunda uyarılarda bulundu. Kadınların düzenli olarak muayene olmaları gerektiğini söyleyen Poyraz, her sekiz kadından birinin kanser olma riski taşıdığını belirtti.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Poyraz “Ekim Ayı meme kanserini bilinçlendirme ayı olarak yurt çapında etkinlikler yapılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün tespitlerine göre Dünya'da her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Erken teşhis hayat kurtarır. Bunun yolu da taramadan geçiyor. 20-40 yaş arasındaki her bayan ayda bir kez kendini muayene etmeli ve iki yılda birde doktor muayenesi olmalı. 40-50 yaş arası her ay kendi kendini muayene etmeli eğer risk varsa ailesinde kanser olan varsa mamografi çekilmeli iki yılda bir. 50 ve 69 yaş arasında ise yine her ay kendi kendini muayene edip mamografi çekilmeli” şeklinde konuştu.

EVLENME YAŞI ETKİLİ

Ailesinde kanser olan kişilerin daha fazla risk taşıdığını söyleyen Poyraz evlilik yaşının da etkili olduğunu söyledi.

Poyraz “ Birinci derece yakın akrabalarında kanser varsa teyzesinde, annesinde, kardeşinde bunlar risk altındadır kontrollerini taramalarını yaptırmalı. 18 yaşından önce 30 yaşından sonra evlenenlerde saha sık görülüyor. Yağlı beslenenlerde, kilo problemi olanlarda ve sigara ve alkol kullananlarda daha sık görülüyor. Belirtileri memede zamanla büyüyen şişlik, ağrı, deride kalınlaşma, deride çekilme gibi belirtileri oluyor. İleri dönemde de akıntı şeklinde kendini belli ediyor.” ifadelerini kullandı.

Ücretsiz tedavi ve tarama imkanı sağladıklarını ifade eden Halk Sağlığı Müdürü Rıfat Poyraz bütün vatandaşların muayene olması için çağrıda bulundu.

Poyraz “ Biz bu taramaları Atatürk Devlet Hastanesinin Muncurlu yerleşkesinde ücretsiz olarak yapmaktayız. Bütün vatandaşlarımızı muayene olması için buraya bekliyoruz. Erken teşhis çok önemli hayat kurtarır. Dengeli beslenme, kilo kontrolü, sigara ve alkol kullanımından uzak olmaları gerekir. Bu şekilde hastalılardan kanserden uzaklaşmış olurlar” açıklamalarında bulundu.

 

Haber; M.YILMAZ