Fındık mevsiminin yaklaşması ile birlikte Düzce’de Güneydoğu’dan gelecek olan mevsimlik işçilerin beraberlerinde getirebilecekleri hastalıklara dikkat edilmesi konusunda Düzce Valiliği uyarı yaptı.
Herhangi bulaşıcı bir hastalığa karşın etkin bir şekilde mücadele edilmesi gerektiği belirtilirken, Düzce’nin bu hastalıklardan korunması için geçici fındık işçilerinin toplu olarak konakladıkları toplanma yerlerinde Belediyeler ve Kaymakamlıklar tarafından içme kullanma suyu, banyo ve tuvalet gibi ihtiyaçlarının karşılanmasına özen gösterilecek.

Ayrıca, çalışma sahasındaki ihtiyaçlarının tarla sahipleri tarafından karşılanmasına, üstü kapalı fosseptiklerle sıvı atıkların açığa akıtılmasının önlenmesine dikkat çekilirken, konunun muhtarlıklar tarafından köylere duyurulması ifade edildi.

Yapılan uyarıların aksi şekilde hareket eden tarla sahipleri hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve 2872 sayılı Çevre Kanunu Hükümlerinin uygulanmasına karar verildiği bildirildi.

Ayrıca Güneydoğudan İlimize gelen işçilerde görülebilecek olan sıtma hastalığının İlimizde yayılmasını önlemek, hastaların tespit ve tedavilerini yapabilmek için Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından öncelikle şüpheli şahıslardan olmak üzere imkânlar dâhilinde sıtma taraması yapmak üzere kan örneklerinin alınarak laboratuarlara ulaştırılmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Aynı zamanda işçilere aile hekimleri tarafından mobil sağlık hizmetinin verilmesine, gelen fındık işçilerinin misafir hasta olarak kabul edilmesi ve müracaatları halinde gerekli sağlık hizmetinin ilgili aile hekimi tarafından verileceğine dikkat çekildi.

Haber; R. BAL