Yeşil kartlılar ile sağlık güvencesi olmayanları ilgilendiren gelir testi nedir?, kimler gelir testine başvuramaz?, vakıfların gelir testindeki sorumlulukları nelerdir?, gelir testi için nereye başvurulur?, başvuru alırken nelere dikkat edilir?, incelemelerde nelere dikkat edilir? İşte bu sorunların yanıtını Düzce Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı verdi.

Ailelerin Genel Sağlık Sigortası primlerinin kim tarafından ödeneceğini ve ne kadar olacağını belirlemek amacıyla yapılan gelir testi uygulaması sonucu kişi başına düşen ortalama aylık gelire göre prim ödeyip ödemeyeceği, prim ödeme yükümlülükleri ve miktarları belirlenecek.
Gelir testine, Sigortalılar, isteğe bağlı sigortalılar, vatansızlar ve sığınmacılar, sayılan kanunlara göre aylık alanlar, korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz faydalanan kişiler, harp malullüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlar, mütekabiliyet esası da dikkate alınmak şartıyla, oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlara yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişiler ve işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılan kişiler başvurmayacak. Başvuracak kişiler ise Mevcut Yeşil Kartlılardan vizesi dolanlar, hiçbir kapsamda genel sağlık sigortalısı olmayanlar.

Başvuru alırken, Genel Sağlık Sigortalısı/veya bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olduğu tespit edilenler değerlendirmeye alınmayacak.Gelir testi takip aşamasında ise, Genel sağlık sigortası tescili yapılanlar, gelir durumlarının değişmesi halinde bir ay içinde Vakfa başvurmak zorunda.