Son yıllarda Düzce'nin başına bela olan hava kirliliği Akçakoca’da masaya yatırıldı. Hava kirliliği alanındaki deneysel çalışmalarıyla ve İngiltere'de aldığı eğitimle dünya ölçeğinde ünlü bir bilim insanı olan Gaziantep Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Bayram 'Türkiye'de Hava Kirliliği Sorunu'nu, Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hem göğüs hastalıkları hem de meslek hastalıkları uzmanı olan Prof. Dr. İbrahim Akkurt, egzosa maruz kalan meslek gruplarının sorunlarını iletti. Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşın Şakar Coşkun hava kirliliği alanında GARD ve Sağlık Bakanlığı'nın işbirliğiyle yapılanları aktardı. Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ege Güleç Balbay bölgemizde hava kirliliği ve solunum sağlığının ilişkisi üstüne yaptığı çalışmaları anlattı.

 

Düzce İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve alanında söz sahibi olan bilim insanları katıldığı toplantı hakkında Türk Toraks Derneği Batı Karadeniz Şubesi adına organize eden Düzce Üniversitesi'nden Prof. Dr. Peri Meram Arbak; bilgi verdi. Arbak, Valilik sağlık il müdürlüğü, halk sağlığı ve çevre ve şehircilik müdürlüğünün toplantıya katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

Düzce kamuoyu tarafından sıkça dile getirilen 'Hava Kirliliği' sorunu toplantıda bilimsel ve sosyal boyutlarıyla ele alındığına dikkat çeken Arbak, Düzce’nin hava kirliliği açısından partiküller anlamda sıkıntılı olduğunu bu konuda denetimler sağlanarak geliştirici önlemler alınmalısı gerektiğini ifade etti.

 

 

KİRLİLİĞİ ARTIRAN SEBEPLER

 

Arbak, “Düzce’deki hava kirliği çanak yapısı kalitesiz kömür yakımı doğalgaza geçisin istenen düzeyde olmaması, şehrin içinden geçen ulaşım ağı ve sanayi şehir merkezine yakın olmasını hava kirliğini artıran sebepler…”dedi.

 

“ Hava kirliliği, günde 12 bin litre soluyan varlık olarak insanları yakından etkiliyor.” Diyen Arbak, şunları kaydetti:

 

 

HALKIN YAŞADIĞI GERÇEKLİK DİKKATE ALINMALI

 

Hasta olan bireylerin ataklarını arttırıyor. Koah, astım gibi hastalıkları tetikliyor. Yapılan çalışmlada özellikle kentlerde doğan çocukların astım geliştirme riskinin daha fazla olduğunu düşündürüyor. Tek etkisi göğüs hastalıkları ile sınırlı değil. Hemen hemen yol açmadığı hastalık yok. Özellikle güzel Düzce’miz için çok önemli bir konu. Arkadaşımı karşılamak üzere merkeze indiğimde hava yolu spazmı denilen tabloya kendim girdim. Daha 3-4 gün önce yaşadığım durum. Rakamlar ne söylerse söylesin halkın yaşadığı gerçeklik dikkate alınmalı.”

 

Hava kirliliğini önlemek için neler yapılabileceği hakkında bilgiler veren Arbak, öncelikle tüm birimlerin bu konuda hassasiyet göstermesi gerektiğine dikkat çekti.

 

 

KURUMLAR YAKIN TEMAS KURMALI

 

Arbak, “Şehir içi yakıt kirliliğinden mustaribiz. Bunlarla ilgili önlemler alacağız. Doğalgaza geçeceğiz en hızlı şekilde. Arabaları çalışır şekilde park ettirmemek. Yeni yapılacak okullarda ulaşım hatlarından uzak yapılmalı. Ulaşım şehir içinden değil şehir çevresinden verilmeli. Düzce’nin çanak yapısını değiştiremesek de binaların mimarisiyle ilgili bir şeyler yapılabilir. Her şeyden önemli üniversite il sağlık müdürlüğü valilik yakın teması önemli.”diye konuştu.

 

Arbak, Hava kalitesi izlem istasyonlarının sayısı artırılması gerektiğini de sözlerine ekledi…

Haber: S. KAŞKIR