Doğu Karadeniz Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, yaptığı açıklamada, yaz mevsiminde yapılacak alışverişlerde daha dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

MARKET RAFLARINDAKİ SICAKLIĞI KONTROL EDİN

Tüketicilerin market raflarındaki sıcaklığı kontrol etmeleri gerektiğini vurgulayan Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, şunları söyledi:

"Soğukta muhafazası gereken bir gıdanın soğuk olmadığını hissederseniz almayın. Varsa, soğutucu ve donduruculardaki sıcaklık ölçerleri kontrol edin. Taze meyve ve sebze 10, süt ve süt ürünleri 4, et, balık ve tavuk 2, dondurulmuş gıdalar da eksi 18 derece ve altında muhafaza edilmelidir.

Son kullanma tarihi kontrol edilmeli, soğuk muhafazada ambalaj üzerinde yer alan saklama sıcaklıklarına uyulup uyulmadığına bakılmalıdır. Şarküterilerde indirimde olan ürünler genellikle sepetlerde ortada satılmaktadır. Bu nedenle gıda gereken sıcaklık koşullarında tutulmamışsa, son kullanım tarihinin bir önemi kalmayabilir. "

SÜTÜN SAKLANDIĞI YER SOĞUK DEĞİLSE ÖMRÜ 4 KAT AZALIYOR

Süt ürünlerinin son kullanma tarihlerinin de muhafaza edildikleri sıcaklığa göre değişebileceğini anlatan Yazıcı, "Bu ürünlerin üzerlerinde yer alan raf ömürleri, 4 derecelik sabit sıcaklıkta saklanacağı var sayılarak yazılmaktadır. Eğer sıcaklık 10 derece ise bu ürünlerin muhafaza edilebilirliği 4 kat azalır. Özellikle süt, en sıcak kısım olan buzdolabının kapağındaki raflara yerleştirilmemelidir. Kolay bozulabilir nitelikte olan taze süt, et, tavuk, balık gibi gıdalar her zaman buzdolabının arka duvarına doğru yerleştirilmelidir" dedi.

ÜZERİNDE BUZ KRİSTALLERİ OLAN DONMUŞ GIDALARA GÜVENMEYİN

Kırmızı et alınırken genellikle parlak kırmızı renkli sığır etinin, tazeliğin göstergesi olduğunu ancak bunun etin güvenli olup olmadığını tek başına anlatmadığını belirten Yazıcı, "Güvenli et, uygun şartlarda muhafaza edilen, ruhsatlı kasaptan, karkas etten alınan ve üzerinde resmi damgası olan etlerdir. Marketlerde ise veteriner hekim kontrollü parçalama tesisinde üretilmiş, Bakanlık izni ve sicil numarası olan kırmızı ve beyaz etlerdir" dedi.

Dondurulmuş et veya gıda alınırken, ambalajının üzerinde buz kristalleri olan gıdanın dondurucuda uzun süre tutulduğunu, çözünmeye yüz tutup tekrar dondurulduğunu göstermesi nedeniyle güvenilir olmayacağını vurgulayan Yazıcı, dondurucudan çıkarılarak çözdürülen bir gıdanın tekrar dondurulmaması gerektiğini söyledi.

Haber; C. ÜSTÜNER