Dünya Gıda Günü dolayısı ile Düzce Veterinerler Odası, Ziraat Odası, Fırıncılar odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Lokantacılar Odası ortak bir basın açıklaması yaptı. Odalar adına basın açıklamasını Düzce Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil yaptı.

“Tüm Dünyada gıda fiyatlarındaki artış son yıllarda istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Dünyanın belli bölgelerinde %40 lara varan fiyat artışlarının uzmanlara göre önümüzdeki 10 yıl daha devam edeceği şeklindedir.” Diye konuşan Karanfil, “Uluslar arası örgütler önümüzdeki 20 yıl içerisinde temel gıda maddelerinin fiyatlarının iki katından daha fazla artabileceğini söylüyorlar.” Dedi. Karanfiloğlu sözlerine şu şekilde devam etti;

“Gerek OECD gerekse FAO nun açıkladığı “2011 – 2020 gıda Görünüm Raporunda” da aynı endişelere yer verilmektedir. Tüm bu açıklamalardan çıkan sonuç; Artık Dünyanın gıda dağılımındaki adaletsizlik yanında ciddi bir fiyat karmaşası ile yüz yüze geldiğidir.

Gıda fiyatlarının artışı elbette ki en çok yoksul kesimleri etkileyecek ve Dünyadaki açların sayısı daha da artacaktır. Bu yaşananlar gösteriyor ki; Gıda üretemeyenler, gelecekte paraları olsa dahi gıdaya ulaşmada zorluk çekecektir. Bu nedenle, tüm uluslar arası kuruluşlar ülkeleri, üretimlerini arttırmaları için gayret göstermeleri konusunda uyarmaktadır. Gelişmiş ülkeler zaten üretimlerini arttırmak için tarıma gerekli önemi veriyorlar.

Gıda fiyatlarındaki bu artış nedeniyle Dünyadaki aç insanların sayısı daha da arttırıyor, dengesiz dağılım daha da büyüyor. Bu gün yaşadığımız Somali gibi örneklerin daha da artması olasılığı ortaya çıkıyor.

İnsanların temel hakkı olan Gıda güvencesini sağlamak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Gıda güvencesi, insanların sağlıklı ve aktif bir yaşam sürdürebilmeleri için beslenme ihtiyacını karşılayacak yeterli, güvenli ve besleyici gıdaya her zaman ulaşabilmesidir. Tüm dünyada insanların yaşamak, fiziksel ve mental gelişimlerini sağlamak için yeterli gıdaya ulaşmaları ve bu gıdaların sağlık yönünden güvenli olması, devredilemez ve ertelenemez temel hak olarak görülmektedir.”

Haber; R. BAL