Gıda üretimi yapan firmalar, ürünlerinin son tüketim tarihini, muhafaza koşullarına bağlı olarak ürün etiketinde belirtiyor. Genel olarak; hayvansal gıdalar için yeterli kesintisiz soğuk zincir; bitkisel katı gıdalar için rutubetsiz ortam ile sıvı ve asitli gıdalar için güneş ışığından koruma ürün kalitesi ve sağlıklı gıda için mutlaka uyulması gereken kurallar arasında yer alıyor. Bu nedenle, her türlü gıda nakli veya satışı yapan esnafın bu kurallara mutlaka uyması gerekiyor. Yaz mevsiminin gelmesi ve sıcakların artması ile gıdaların uygun ortamlarda muhafazasının daha da önem kazandığı bu günlerde, buzdolabı ve diğer soğutucularda muhafaza edilen ve özellikle iftar, mevlit, düğün, sünnet ve benzeri cemiyet yemeklerinde sunulmak üzere soğutuculardan çıkarılan çiğ hayvansal gıdaların bozulmaması için en kısa sürede pişirilip hemen tüketilmesi, gıda zehirlenmelerinin önlenmesi açısından büyük önem arz ediyor.


İl Tarım da gıda işyerlerine soğuk zincir ve hijyen eğitimi hatırlatması yaptı. Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu; gıda işletmeciliğinin toplum sağlığı açısından çok önemli ve sorumluluk gerektiren iş olduğunu belirterek, halkın gıda güvenliği için; bu yıl içerisinde Gıda Denetim ve İzleme Programları gereği en az 142 adet numune alınacağını söyledi. Geçen yıl alınan 119 numunenin 26’sının mikrobiyolojik sınırları aştığını kaydeden Kabaoğlu, bunun da büyük oranda yetersiz veya kesintili soğutmadan kaynaklanmış olabileceğinin değerlendirildiğini belirtti.


İl Müdürü Harun Kabaoğlu, “Bazı esnafların elektrik faturasını azaltmak için; gece soğutucuları kapattığı veya kıstığı ihbarlarını aldık. Sabah erken saatlerde buna yönelik kontroller yapılmaya devam ediliyor. Uygunsuzluğun tespiti halinde gerektiğinde numune alınmak suretiyle patolojik (hastalık yapıcı) mikrop analizi yaptırılarak; asgari teknik ve hijyenik şartlara uymayan ilgililer hakkında idari para cezası ve patoloik sonuçlar için ise cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusu yapılacağının bilinmesi gerekiyor.” dedi ve vatandaşların gıda ile ilgili şikayetlerini ALO Gıda 174 Hattı'na yapmalarını istedi.


İl Müdürü Harun Kabaoğlu ayrıca, hijyen eğitimi konusunda da uyarıda bulundu. Kabaoğlu, 5 Temmuz 2014 tarihine kadar; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işletmeci veya sahiplerinin; mesleki faaliyetinin gerektirdiği konularda çalışanlarının hijyen eğitimi almalarını sağlamaya ve belirtilen eğitimi almış kişileri çalıştırmalarının yasal zorunluluk olduğunu söyledi. Kabaoğlu, bu tarihten sonra yapılacak denetimlerde hijyen eğitimi almamış kişilerin gıda işyerlerinde çalışmalarına izin verilmeyeceğini ve çalıştıran işyeri sahiplerine ise yasal işlem yapmak zorunda kalacaklarını söyledi.

 

Haber;C.Üstüner