Son zamanlarda mevlidlerde ve düğünlerde yapılan yemeklerden zehirlenmeler arttı. Dün Yığılca'da bir düğünde yapılan tavuk ve pilavdan onlarca kişi zehirlenerek hastanelere sevk edilmişti. Konu ile ilgili Hayri Sivrikaya Hastanesi pratisyen doktor Ahmet Midilli, zehirlenmelerde ne gibi belirtilerin yaşandığını ve neler yapılması konusunda bilgiler verdi.

Zehirlenen hastaların hastaneye başvuruş şikayetlerinin bulantı, kusma, halsizlik olduğun belirten Midilli, zehirlenmelerin yaz aylarında toplu yapılan yemeklerde, özellikle pişmeden önce tavuk etlerinin soğuk tutulmamasından kaynaklandığını ifade etti.

"Zehirlenen hastaların hastanemize başvuruş şikayetleri bulantı, kusma, halsizlikti. Yaz aylarında,toplu yapılan yemeklerde,özellikle pişmeden önce tavuk etlerinin soğuk tutulmamasından kaynaklanan besin zehirlenmeleriyle karşı karşıya geliyoruz.Bunlardan korunmanın yolu yemeğe katılacak kırmızı et ve beyaz etlerin muhakkak ki pişmeden önceki süreçte soğuk olarak muhafaza edilmesi gerekir.Halkımız bilgi açısından malesef bu konuda yetersiz.Soğuk tutulmayan gıdalarda,özellikle tavuk etinde hızlı bir şekilde bakteri üremesi meydana geliyor.Bu gibi gıdalardan yapılan yemeklerden de,daha sonrasında karşılaştığımız gıda zehirlenmeleri oluşuyor."

Doktor Ahmet Midilli,bozuk gıdalardan yapılan yemeklerden yenilmesinin ardından önce bulantı, ilerleyen süreçte de ateş, ishal gibi belirtiler olacağını, vurgulayan Midilli, zehirlenmenin farkedildiği anda hastaların en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini belirtti. Midilli, gıda zehirlenmelerinden sonra sindirim sistemini tutan yiyecekler tüketilmesini, yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti. Hastalara daha çok haşlama tarzı yiyecekler yemelerini öneren Midilli, mevsim itibariyle muz, elma, patates tarzında posalı yiycekler ve bunun yanında bol sıvı tüketmelerini önerdi.

Haber; A.N.KAYA