Bolu İl Özel İdaresi'nin, Abant'ta yaptığı çalışmaların doğaya zarar verdiğinin mahkeme kararıyla belirlenmesinin ardından doğa harikası, 3 ay önce Çevre ve Orman Bakanlığı'na devredildi. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Abant'ı devraldıktan sonra yapılan tahribatı düzeltmek için yeni tedbirler almaya başladı. Göl etrafındaki yola döşenen doğal taşların hasar görmesi ve ağır araçların çevreye zarar vermesi nedeniyle araçların göl etrafına girmesi yasaklandı. Türkiye İş Kurumu aracılığıyla alınan 13 işçiyle göl çevresindeki yollarda ve tahrip olan alanlarda onarım çalışması yapılmaya başlandı. Abant'ın girişinde göl kenarında bulunan park alanının etrafına kaldırım taşları döşenerek araçların girişine kapatıldı. Daha önce bu alanda bulunan faytonculara da göl çevresinde başka bir yer tahsis edildi. Göl çevresindeki yol ise çekçek ve faytonlar için tek yön haline getirilirken, araçların girişinin yasak ve yolun tek yön olduğunu belirten tabelalar konuldu.

İl Çevre ve Orman Müdürü Sezgin Akay, göl çevresindeki yola araçların girmemesi için çalışmaların aşama aşama devam ettiğini belirterek, "Otobüs ve minibüslerin göl çevresine girmemesi için ilk aşama olarak tabelaları astık. Şu an yasaklar kesin olarak başlamadı. Örencik Yaylası'na otobüs ve minibüsler için otopark alanı tahsis edildi. İnşaat çalışmaları bittikten sonra Abant'a gelecek olan otobüsler ve minibüsler o alana park edecekler. Göl çevresine giremeyecekler. Otobüslerle gelen vatandaşlar da çekçek ile göl çevresine taşınacaklar. Aşama aşama Abant'a yapılan yeni çalışmaları yürütüyoruz. Otomobiller ise Abant'ta kapının bulunduğu yerdeki otoparka çekilecek" dedi.

Bu arada, Abant, Kuveyt, Dubai, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen turistlerle doldu. Ortadoğu ve Arap ülkelerinden en çok temmuz ayında turistin geldiği Abant'ta, otellerin gelecek ayki rezervasyonları dolmaya başladı. Abant'ta bulunan Arap turistler göl çevresinde yürüyüş yapıp, faytonla gezintiye çıktı, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Haber; C. ÜSTÜNER