Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribinin (H1N1) Türkiye'de yavaşladığını belirterek, "Gündemimizden çıkmak üzere olduğunu söyleyebilirim." dedi.
Akdağ, "Şubat ayının sonuna yaklaşıyoruz. Türkiye'de domuz gribi vakaları bitiyor diyebilir miyiz?" şeklindeki soru üzerine, "Domuz gribi bir salgın olarak Türkiye'de artık tamamen yavaşlamış durumda. Doğru, gündemimizden çıkmak üzere olduğunu söyleyebilirim. Asıl alevli dönemi geçirdik, yaşadık. Hepiniz biliyorsunuz, aldığımız tedbirler vardı. Artık salgın Türkiye'de yatışmış durumda." diye konuştu.
Akdağ, daha hafif düzeyde ikinci bir dalganın olup olmayacağı ile ilgili ise, "Bilim adamlarımız tüm dünyada olduğu gibi bu konuyu da izleyip, takip ediyorlar." dedi.
Öte yandan Bakan Akdağ, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 2009 yılında H1N1 salgını nedeniyle anne ölümlerinde artış olduğuna dikkat çekmişti. 1998 yılında anne ölümlerinin yüz binde 70 olduğuna işaret eden Bakan Akdağ, "Bu rakam 2008'de yüz bin annede oransal olarak 16,5'e geriledi. 2009'da H1N1 salgını nedeniyle bu oran biraz arttı ama yine de yüz binde 20'nin altında kaldı." demişti.
Akdağ insanlarda sağlık konusunda farkındalık ve davranış değişikliği yaratmanın önemini vurguladı. Sadece bilgi sahibi olmanın davranışı değiştirmekte yeterli olmadığına işaret eden Akdağ, "Böyle olsaydı, hiçbir doktorun sigara içmemesi gerekirdi." şeklinde konuştu.
Bireyin nasıl kendi sağlığını koruyabileceği noktasında görüş alışverişinde bulunulacağını aktaran Akdağ, risk grubundaki kadınlar için başlatılan meme taramalarını örnek gösterdi. 81 ildeki merkezlerde ücretsiz meme taraması programı başlattıklarını belirten Akdağ, "Ne yazık ki beklediğimiz talebin çok altında bir talep ile karşı karşıyayız." ifadesini kullandı.