Çağımızın yaygın hastalıkları arasına giren depresyona ilişkin sorularımızı cevaplayan Psikiyatri Uzmanı Doktor Armağan Sürgit, "Her mutsuzluk, depresyon değildir." dedi.

 

Depresyon en az iki hafta sürer

Öncelikle depresyonu kabaca tanımlayan Sürgit; depresyonun ilgi, istek ve enerji azalması olduğunu belirtti. Türkiye'de yapılan araştırma sonucu depresyonun her altı kişiden birinde görüldüğü bulgusunu doğru bulmadığını vurgulayan Doktor Armağan Sürgit, depresyonun, en az iki hafta süreyle olması ve neredeyse tüm gün sürmesi gerektiğini ifade etti.


Sürgit; "Depresyonun, kişinin işlevselliğini bozması önemli. Her mutsuzluk, depresyon değildir. Hastalarımızda şunu görüyoruz. "Keyifsizim, mutsuzum, canım hiçbir şey yapmak istemiyor, depresyonda mıyım?" Diye soruyorlar. Aslında bu gerçek depresyon değil, zaman zaman hepimizde olur. Sıkıntılı bir olay yaşarsınız, dersiniz kötü geçmiştir, sınavınız kötü geçmiştir. Kısa süreli mutsuzluklar, depresyon olarak tanımlanamaz. Depresyonun sıklığı yanlış biliniyor. Gerçek depresyonun belirtisi 2 hafta sürer. Kişinin işlevselliğini etkiler. Neredeyse tüm gün sürer. Bu kriterler olduğu zaman gerçek depresyon diyebiliriz." diye konuştu.



Kadınlarda, 2 kat fazla görülüyor

Depresyonun ciddi bir hastalık olduğunun altını çizen Uzman Dr. Sürgit, "Depresyon, insan ilişkilerini etkileyen bir hastalık. Kişi hiçbir şey yapmak istemez, hiçbir şeyden zevk almaz, uyku ve psikiyoloji bozukluğu görünür. Her şeyi yanlış anlar, alıngan olur, sürekli bardağın boş tarafını görür. Ama bunlar ara ara oluyorsa bu depresyon değildir. Yarım gün, 1 gün sürdü diye bu depresyon olmaz, 15 gün sürmesi gerekir. Genele baktığımızda ise; depresyon belirtileri kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha fazla görülüyor." dedi.

Destek almaları gerekir

Belirtilerin baş göstermesi durumunda hastanın hemen bir psikiyatriğe görünmesi gerektiğini söyleyen Sürgit, şöyle konuştu:


"Hasta kendim baş edebilirim diye düşünmemeli. 'İlaç bağımlısı olma' diye uyarırlar ama bu yanlıştır, destek almak gerekir. Bu ciddi bir hastalık. Depresyonda intihar düşünceleri doğabilir. Kişi başkalarına zarar verme düşüncesine de girebilir. "


Her intihar eden, depresyon hastası değildir

Son zamanlarda Düzce'de artan intihar vakalarını da sorduğumuz Uzman Doktor Armağan Sürgit,
intiharın sadece depresyon hastalarında görülmediği ifade etti.


Sürgit, "Bir çok psikiyatri hastalığında görülür. 'İntihar sadece depresyonda görülür' demek yanlıştır. İntihar vakalarının artmasını, toplumda psikiyatri hastalıklarının yaygınlaştığını ve dikkate alınması gerektiğini gösteren bir bulgu olarak gösterebiliriz. Her intihar eden, depresyon hastasıdır demek yanlış olur." dedi.



Genelde yakınları fark ediyor....


Depresyon hastalarının, bazen kendilerinin farkına varıp geldiği belirten Sürgit, şunları kaydetti:

"Depresyonda olduklarını bazen kendileri fark eder, bazen de yakınları fark eder. Ama genelde yakınları fark ediyor. Kişi kendi çok farkına varamayabilir, yakınları çok iyi gözlemler. Bu yüzden yakınları ve aileleri ile konuşmak bizim için oldukça önemli. Kişinin mutsuz olduğunu, içine kapandığını genelde onlar fark ediyor."

 

Haber;F.Yavuz