Devlet hastanesine bağlı hemodiyaliz ünite merkezinde yapılan düzenlemeyle 23 yataklı merkezde her yatağın karşısına bir LCD televizyon monte edilerek hastaların makineye bağlı olduğu süre boyunca iyi vakit geçirmeleri sağlandı.

Yapılan sistemle hastalar haftada üç gün boyunca geldikleri ve her defasında 3 saat bağlı kaldıkları hemodiyaliz makinesinde tedavi süreleri boyunca sıkılmamak için televizyon izliyor veya müzik dinliyor. Hastalar yanı başlarındaki kulaklığı kullanarak ve ellerindeki kumandayla da kimseye muhtaç olmadan istedikleri kanalı veya müziği dinleyebiliyor.

Konu ile ilgili Ünitede görevli Nefroloji Uzmanı Dr. Erkan Şengül, merkezde 23 makine ile hastalara hizmet verdiklerini ifade ederek, ''Şu an 36 böbrek yetmezliği nedeniyle hemodiyalize aldığımız hastamız var. Hastalarımız sıklıkla hafta 3 kez veya 2 kez hemodiyaliz ünitesine gelmektedir. Hastanemizdeki makineler ve kullandığımız malzemeler dünya standartlarında hastalarımızın sağlıklarını yaşamlarını en iyi şekilde olanak verecek düzeydedir. Bunun yanında diyaliz süresi buyunca iyi vakit geçirebilmeleri için her hasta için televizyon izleme, kumanda etme imkânları var. Müzik dinleyebiliyorlar'' diye konuştu.

Uygulamayla ilgili konuşan hasta yakını Havva Uzun, 2005 yılından beri eşinin böbrek hastası olduğunu belirterek, ''2005 ten beri diyaliz makinesine girmek için gelip gidiyoruz. Arabayla gidip geldik 2006 da servisle gidip gelmeye başladık. Şimdiki şartlar daha iyi. Eskiden televizyonlar vardı ama şimdi herkesin kendi televizyonu var. Kumandası ayrı istediği kanalı açıp seyredebiliyor. Bize bu olanağı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum'' dedi.

Eskiden televizyon yüzünden diğer hastalarla kavga ettiğini söyleyen hasta İbrahim Ağa ise ''Şimdi kimseyle kavga etmiyorum eskisinden daha iyi oldu. Makineye bağlıyken sıkılmadan daha iyi vakit geçiriyorum'' diye konuştu. 

 

Haber; R. BAL