Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bölgenin güçlü ve hizmet kalitesi yüksek hastanesi olma yolunda önemli çalışmalarına devam ediyor. Düzce’de ilk defa 2004-2005 yıllarında yapılmaya başlanan kornea nakli ameliyatı, Sağlık Bakanlığı’nın yönetmelik değişikliği ile ameliyat yapılacak hastanelere “kornea bankası” zorunluluğu getirmesi Düzce’deki ameliyatların durmasına neden olmuştu. Düzce Üniversitesi’nin Bursa’daki göz bankası ile anlaşma gereği Düzce’de kornea nakli ameliyatları yeniden başladı.

 

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Kaya ve uzman ekibi tarafından geçtiğimiz günlerde Düzceli bir hastaya yapılan nakil başarı ile gerçekleştirildi. Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görme yetisi yeterli seviyede olmayan hastaya kornea (gözün saydam tabakası) nakli yapıldı. Düzce Üniversitesi’nde yeniden başlayan ameliyatlar, hastaları İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere gitmekten kurtardı.

 

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Kaya, dün gerçekleştirilen ameliyatın başarı ile tamamlandığı bundan sonra nakillerin hızla devam edeceğini bildirdi.

 

 

Kaya, “Daha önce 2004-2005 yıllarında Düzce ve bölgesinde ilk kez yaklaşık 15 hastana kornea nakli yapmıştık. Fakat sağlık bakanlığı kornea bankası olmayan yerlerde nakilleri yasakladı. Kornea bankamız yok onu kurmak oldukça külfetli. Başka bir doku nakil merkezine bağlandı. Bursa ile anlaştık. Hastalarımız İstanbul ve Ankara’ya giderek nakil bekliyordu. Şimdi Bursa’dan gelen dokuları hastalarımıza nakil ediyorduk. Bunlardan ilk hastamızı dün ameliyat ettik. Hiç görmeyen hastamız artık 5 metreye yakın görebiliyor. Bundan sonra da nakillerimiz devam edeceğiz.” dedi.

 

Düzce’ye Kornea merkezi kurulmasıyla ilgili olarak Kaya şunları söyledi:

 

 

 “Türkiye’de 4 bin-5 bin kadar kornea bekleyen hastalarımız var. Bize müracaat edip bekleyen hasta sayımız şimdilik 20. Tabi bunlar ilk duyanlar, yaptıkça duyulacaktır.  Kornea Merkezi için Personel ve maliyeti çok külfetli olduğu için sıra gelmiyor. Maddi imkanlar sağlanırsa göz bankası kurmak mümkün. Yaklaşık 1 trilyon civarında bir para gerekiyor.”