Ebolayla mücadele noktasında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yaptığı açıklamada virüsle mücadelede yol haritasını belirlediklerini aktararak 36 ilde şüpheli durumlarda hangi hastanelerin hizmet vereceğine dair 45 hastaneyi belirlediklerini ifade etmişti. Düzce Devlet Hastanesi'nin olası Ebola vakası karşısında nasıl bir yol izleyeceği noktasında Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Erhan Sert bir araya geldik. Devlet Hastanesinde olası ebola virüsüne karşı yapılan hazırlıkları görüntüledik.


Sert sözlerine Ebola virüsü'nün Afrika kaynaklı olduğunu ve dünyanın ciddi sorunları içerisine girdiğini belirterek başladı. Sert, "Ebola virüsünün genellikle maymun, goril, meyve yarasası ile antilop gibi bazı hayvanlardan bulaşan bir virüstür. Temas yoluyla vücut salgıları, kan veya tükürük benzeri salgılarla bulaşır. İnsandan insana bulaşmada belirtilmiştir. Hastane çalışanlarına da bulaşabilen ciddi bir enfeksiyon hastalığı halini almıştır" dedi.



Sert, genellikle Liberya, Nijerya, Kongo gibi ülkelerde Türkiye'den giderek çalışanların olduğunu bu kişilerin Türkiye'ye döndüklerinde 21 gün gibi bir süre içerisinde yüksek ateş, bulantı ve kusma gibi belirtiler gösterdiği takdirde hastanelere mutlaka gitmeleri gerektiğini söyledi.

BİZİM REFERANS HASTANEMİZ: SAKARYA EĞİTİM ARAŞTIRMA 


Uzman Doktor Sert, hastaneye başvuranlar için gereken işlemi Sağlık Bakanlığı'nın kendileri gönderdiği talimatlar doğrultusunda yapacaklarını ifade etti. Sert, "Bizim kişinin kanını ve diğer numunelerini alarak kesin tanı konulması için bakanlığın ilgili birimlerine göndermemiz gerekiyor. Bu tür belirtiler taşıyan kişilerin yakınlarında da eğer temas etmişse temastan sonra bu tür benzer vakalar onlarında kuşku üzerine hastaneye başvurmaları gerekir" dedi.



Uzman Doktor Sert, Düzce'de olası bir vaka olduğu takdirde Düzce Devlet Hastanesi'nin izleyeceği yolla ilgili bilgi verdi: "Bunun için Sağlık Bakanlığı referans hastane adı altında hastaneler tanımladı. Bize en yakın hastane, Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi. Böyle bir durum olduğunda vakada ebola olduğunu tahmin edersek izlenmesi, yatırılması ve tedavisi için Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi gibi bir referans hastanesine göndermemiz gerekiyor"


İZOLASYON ODASI HAZIRLADIK



Doktor Sert, Hastane bünyesinde ebola kuşkusu taşıyan kişiyi gözlem altında tutmak adına izolasyon odası hazırladıklarını belirtti.Sert, "Biz hastanemizde gerekli önlemleri almaya devam ediyoruz. Şuanda izolasyon odamız var. Böyle bir kuşkulu vaka olursa acilin yoğunluğu içerisinde tutmamak için izolasyon odasına alıp orda takip etmemiz uygun olur diye düşünüyoruz" dedi.

HABER:Y.SEVER