Sağlık Bakanlığı enerji kaynaklarında dışa bağımlılığın oluşturduğu sıkıntılar ve enerji maliyetlerindeki artış nedeniyle hastanelerde tasarruf dönemi başlattı. 81 ildeki 87 kamu hastanesine Sağlık Tesislerinde Enerji Verimliliği başlığı ile gönderdiği genelgede seçilen mobilya renginden duvar rengine tüm detaylar açıkça belirtildi.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK), kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması, enerji maliyetlerinin bütçe kaynaklan üzerindeki yükünün hafifletilmesi, etkin bir enerji yönetimi ve çevrenin korunması hedefi ile 'Sağlıkta Enerji Verimliliği (SEVER Projesi) başlattı.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Uzm. Dr. Hasan Çağıl imzasıyla 81 ildeki 87 Kamu Hastanesi Genel Sekreterliği'ne proje ile ilgili sağlık tesislerinde enerji verimliliği başlıklı bir genelge gönderildi. Proje kapsamında yapılan tespitler ve uygulamada ortaya çıkan tereddütler dikkate alınarak genelge ile sağlık tesislerinin enerji kaynaklarını daha etkin yönetimi için elektrik, ısıtma-soğutma ve doğalgaz alımlarında alacağı tedbirler sıralandı. Buna göre, daha az enerji tüketimi için açık renk mobilya ve duvar tercih edilecek, kişiye özel ısınma sistemlerine izin verilmeyecek, klima ve buzdolabı gibi yeni alımlarda etiket sınıfı en az “A” olan cihazlar seçilecek, pencerelerden hava sızıntılarını önlemek için pencere contası kullanılacak.

Haber: G. KARDUZ