Havaların erken soğuması ve kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte hava kirliliği konusunda da tedbir alma zamanı geldi. Büyük oranda doğal gaz kullanımına geçilmesine rağmen yine de henüz yakacak olarak kömür kullananlar var. Yavaş yavaş bacalar tütmeye başlarken, Düzce İl Umumi Hıfsısıhha Meclisi, hava kirliliğinin önüne geçmek amacıyla alınacak tedbirleri görüştü. Geçen yıl hava kirliliğinde ilk seviye uyarı eşiğini aşan iller arasında yer alan Düzce’de bu yıl alınacak tedbirlerle hava kirliliği oranını en düşük seviyeye indirilmesi planlanıyor.

Düzce İl Umumi Hıfsısıhha Meclisi, Vali Yardımcısı Miktat Alan başkanlığında toplanarak, hava kirliliği konusunda alınacak tedbirleri görüştü. Toplantıda ;

Düzce belediyesi sınırları ve mücavir alanı genelinde, hava kirliliği konsantrasyonunun eskisi gibi insan sağlığına tehlike oluşturmaması, tekrar 1. 2. 3. kademe uyarı sınır değerlerinin aşılmaması ve Danıştay’ın aldığı kararda göz önünde bulundurularak genel sağlığın önceliği gereği, 2011-2012 ısınma döneminde Düzce Şehir Merkezinde “Düzce Belediyesi sınırları ve mücavir alanı içinde” ısınma amaçlı olarak alt ışıl değeri(kuru Bazda) en az 6 bin 400 kcal/kg (-200 tolerans), toplam kükürt (kuru bazda) en çok % 0,9 (+ 0.1 tolerans), uçucu madde oranı (kuru bazda) %12-31 (+2 tolerans) boyut (satışa sunulan) 18-150 mm,( en çok % 10 tolerans) kömür kullanılmasına ( mekanik beslemeli yakma tesisleri için kömür ebatları 10 mm- 18 mm olmalıdır.), kömür satış yerlerinin düzce belediye başkanlığınca ve valilikçe oluşturacak komisyon tarafından denetlenmesine, gerekli görüldüğünde kömür numunesi alınmasına, alınan numunelerin ücretleri işyerleri sahiplerinden alınarak yetkili kurumlarda analizlerinin yapılmasına, alınan bu karara uymayan kömür satıcıları, işyeri sahip veya sorumluları ile konutların sahipleri ve yöneticileri hakkında yasal işlem yapılmasına ve alınan bu kararın mahalli basın aracılığı ile duyurulmasına, ayrıca kararın bir örneğinin Ticaret Ve Sanayi Odasına, esnaf odaları birliğine ve Mahrukatçılar Derneğine ulaştırılmasına oy birliği ile karar verildi.

Haber; H. İŞCAN