Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla tütün mamullerinin zararları ve bağımlılıktan kurtulma ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Dumanında 4 binden fazla madde var

Sigara dumanında 4 binden fazla madde bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, nikotinin sigara bağımlılığına sebep olan etken maddelerin başında geldiğini söyledi.

Tüm organları olumsuz etkiliyor

Sigara kullanımının olumsuz sonuçlarının vücudun tüm organlarında ve sistemlerinde görülebildiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, sigara içme ile hastalık ve ölüm oranları arasındaki bağlantının kesinlik kazandığını vurguladı.

Bırakmak karar vermekle başlar

Sigarayı bırakmanın öncelikle karar vermekle başladığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Sönmez, sigarayı bırakmaya karar veren hastaların mutlaka profesyonel yardımla beraber sigarayı bırakmalarını önerdiklerini ifade ederek, profesyonel yardım almadan yapılan bırakma denemelerinin nüks diye adlandırılan tekrar sigaraya başlamayla neticelenebileceğine dikkat çekti.

Sigara Bırakma Polikliniği

Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı bünyesinde 2015 Mart ayından itibaren hizmet vermeye başlayan Sigara Bırakma Polikliniği ile ilgili bilgiler de veren Yrd. Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, “Polikliniğimiz, hafta içi her gün sigara bağımlısı hastalara hizmet vermektedir.  Hastanemize başvuran hastalarımızın öncelikle hastalığıyla ilgili özgeçmiş bilgileri, fizik muayenesi, laboratuvar tetkikleri incelenmekte ve bağımlılığın derecesiyle ilgili testler yapılmaktadır. Hastayla yapılan motivasyonel görüşmelerde hastanın sigarayla ilgili yanlış düşünce ve tutumları tespit edilmekte ve bunlara yönelik hayat tarzı değişiklikleri hastayla birlikte kararlaştırılmaktadır. Hastaların nikotin bağımlılıkları tespit edilmekte ve bağımlılık durumlarına göre sadece psikoterapi veya psikoterapinin yanında ilaç tedavileri de uygulanmaktadır. Sağlık Bakanlığı, Ulusal Tütünle Mücadele Eylem Planı çerçevesinde sigara bağımlılığı tedavisinde kullanılan ilaçları, polikliniğimiz vasıtasıyla uygun olan hastalara ücretsiz olarak karşılamaktadır.” ifadelerini kullandı.


Haber:C.ÜSTÜNER