Klasik üzüm kürünü hepimiz biliyoruz: Gün içinde tüketilen 500 gr. üzüm hem sağlıklı oluşu hem de fazla kalori içermeme-siyle özellikle diyetlerde en sık önerilen meyveler arasındadır. Ayrıca üzüm barsakları temizleyici özeliğinin yanı sıra zayıfla­tıyor ve vücuda boşaltım kolaylığı sağlıyor.

Üzüm salkımındaki her bir üzümün gerçek birer enerji de­posu olduğunu biliyor muydunuz? Bu tatlı meyve taneleri A,B,E ve C vitaminlerinin dışında fosfor, kalsiyum, demir ve magnez­yum gibi değerli maddeler içeriyor. Buna karşın bileşimindeki sınırlı yağ oranı sağlık ve güzellik için mükemmel bir kombi­nasyon oluşturuyor. Bolca üzüm tüketmenin vücudun kendi bağışıklık ve sinir sisteminin düzene girmesine yardım ederken duyu organlarının da fonksiyonlarını düzenleyecek kadar geniş bir etkisi bulunuyor.

Üzümün faydalarından sadece yiyerek değil içerek de aynı oranda yararlanabilirsiniz. Tatlı üzüm suyu yorgunluk ve kon­santrasyon zayıflıklarında vücuda ihtiyacı olan enerjiyi sağlıyor. Düzenli ancak ölçülü alımında ise böbrek taşı oluşumunu önemli ölçüde azaltırken, kalp krizi riskini de düşürüyor. Kanın damarlarda daha hızlı akmasını sağlayarak sinir sistemini aktive etmesi ve elde edilen antioksidanların da erken yaşlanmayı ge­ciktirdiğini de eklemek gerekiyor. Ama dikkat! Günde 1-2 bar­daktan fazla şarap tüketmemekte fayda var.

Üzümün çekirdeğinden elde edilen yağ, güzel tadıyla özel­likle gurmelerin de gözdeleri arasında. Mükemmel bir lezzeti var ayrıca içeğindeki değerli maddeleri kaybetmeden 190 dere­ceye kadar ısıtılabiliyor. Üzümün bileşimindeki maddelere hücreleri serbest radikallerden koruyan E vitaminini eklerken kalp ve kan dolaşımı üzerinde etkili olan doymamış yağ oranı bakımından da zengin olduğunu hatırlatmak lazım. Üzüm çe­kirdeği yağı kozmetik alanında da kozmetik ürünlerinin en önemli maddelerinden biri olarak sıkça kullanılan bir madde. Üzüm çekirdeğindeki polifenol, antioksiden özelliğiyle insan organizmasında özellikle de ciltte serbest radikallerin verdiği zararları nötralize ediyor. Dış etkenlere karşı oluşturdukları set­le aynı zamanda erken yaşlılık belirtilerine de savaş açıyor.