Vatandaşların şikayetleri üzerine geçen hafta acil serviste yaşanan yoğunluğu ekranlara getirmiştik. Yaşanan yoğunluğun sebebine dair yeni bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre acil serviste görevli iki doktor Yeşil Alan Uygulaması’nın son bulmasıyla görevlerini ısrarla ve kasten aksatıyor.

Sağlık Bakanlığı Ocak, 2012 yılına kadar uygulanan düzenleme çerçevesinde acil servise yapılan tüm başvuruları “ACİL” statüsünde sayılarak verilen sağlık hizmetlerinden ücret almamaktaydı. Ancak risk kat sayısı düşük hastaların sağlık hizmetlerinin ücretlerini ödememek için acile başvurması sonucunda ciddi bir yoğunluk oluştu. Bu nedenlerle Sağlık Bakanlığı aldığı karar ile acile yapılan başvurularda tanı ayrışımı yapılması yönünde karar aldı. Buna göre Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan tebliğ uyarınca “Yeşil Alan” uygulaması 21 Ocak 2012’den itibaren hayata geçirildi.

“Yeşil Alan Uygulaması” acil olmayan hastaların acil servislerde muayene olsalar dahi acil işlemi görmemesi ve normal muayeneler için öngörülen ücreti ödemesi olarak tanımlanabilir.Yani hastanenin acil servisine ister mesai saatleri içerisinde olsun, ister mesai saatleri dışında alınacak sağlık hizmeti “Acil Vakalar” içerisine girmiyor ise, hasta, SGK’nın belirlediği ve Hastaneye alınması hakkını verdiği ücreti ödemek zorunda kalacaktır.

Bu uygulama çerçevesinde ayakta acil servise başvuran, genel sağlık durumu stabil olan hastalar ilgili poliklinliklere yönlendiriliyordu. Bu bağlamda Düzce Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde de 4 doktor hizmet veriyordu.“ Yeşil Alan Muayenesi „ uygulaması sona erince acil serviste görev yapan doktorlardan 2 tanesi görev sürelerinde serviste bulunmamaya başladığı iddiaları gündeme gelmeye başladı. Edinilen bilgilere göre Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından bu doktorlar hakkında birkaç defa tutanak tutulmasına rağmen hiçbir işlemin yapılmadığı ve doktorların hastaneye gelişinin sağlanamadığı öğrenildi. Tutanakların sümen altı edildiği iddia edilirken doktorların uyarılara kayıtsız kalması da dikkatlerden kaçmıyor.

Sağlık İl Müdürlüğü ilgili doktorları görev yerlerine getiremediği için görev yerleri farklı olan doktorlar acil serviste çalışmak durumunda kalıyor. Acil serviste yaşanan yoğunluğa rağmen doktorların kayıtsız tutumları ve Sağlık İl Müdürlüğü’nün doktorlar hakkında gerekli işlemi yapmaması tepki topluyor.