Akınlar Mahallesi’nin D-100 Karayolu mevkiinde dün akşam saatlerinde esnafların çekip gönderdiği videoda kablo yakılmasından dolayı çıktığı tahmin edilen ve gökyüzünü kara bulutlarla kaplayan dumanların asıl kaynağı Küçük Sanayi Sitesi olduğu ortaya çıktı. Gökyüzüne yükselen her dumandan hurdacıların sorumlu tutulduğundan yakınan hurdacı esnafı da haberimizin üzerine kendilerini savundu.

Sanayi sitesi içinde kontrollü yönetmelikle yakılması gereken atıkların, sanayi esnafı tarafından site içerisinde gelişi güzel imha edildiğini iddia eden Hurdacı esnafı ise, haber ekibimizi bölgeye davet etti. Dün akşam saatlerinde dumanların yükseldiği sanayi sitesindeki alanı gösteren hurdacı esnafı, ateşin yakıldığı yerden halen çıkmaya devam eden dumanları göstererek sitem etti.

Bugüne kadar çok ağır cezalar ödediklerini dile getiren Hurdacılar Sitesi Derneği başkanı Recep Altındaş, site yönetimi olarak kendi içlerinde yaptırım kararı aldıklarını ifade etti.

CEZA GELECEK DİYE SOBA YAKAMAZ OLDUK!

Altıntaş, “Kooperatifin sanayi dükkanlarında yakılan ateşi bize mal ediyorlar. Bizde bundan yorulduk. Biz çevreye duyarsız insanlar değiliz. Kablo, çöp yakımı bizde kesinlikle yasak. Bunun için Valilik, Çevre Müdürlüğü’nden gereken uyarıları aldık, bunu da esnaflarımıza ilettik. Ancak sanayi sitesinde yakılan ateşlerin bize mal edilmesinden rahatsızız. Bu  durum bizi üzdü. Dükkanlarımıza ceza gelecek diye soba yakamaz olduk. Gerekli uyarıları aldık, cezaları ödedik. Kimse artık hurdacılar sitesinde çöp yakamaz.”dedi.

KABLO YAKILMIYOR, KIRMA MAKİNELERİNE GÖNDERİLİYOR

Esnaf İrfan Demirkaynak da hurdacıların artık kablo yakmadığına dikkat çekti ve “Yakılan kağıttan, çöpten her şeyden hurdacılar sitesi sorumlu tutuluyor. Kapının önüne çöp atıyorlar, yakıyorlar. hemen “hurdacılar sitesi” yaktı deniliyor. Hurdacılar artık, kablo yakmıyor. Kabloyu kırmaya gönderiyoruz. Biz 11 milyar ceza yetik. Bundan sonra 43 milyar cezası var.  Kimse cesaret edemez.”dedi.

BİZDE BURADA YAŞIYORUZ NEDEN HAVAYI KİRLETELİM?

Hasanlar Köyü’ndeki Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin faaliyetinin durdurulmasından sonra Akınlar Mahallesi’ndeki eski çöplüğe atık dökülmeye devam ettiğine dikkat çeken bir diğer esnaf İlyas Niğdelioğlu ise şunları söyledi:

“Arka tarafta çöplük var. Orada da yakılıyor. Orayla da bizimle alakamız yok. Hurdacılar olarak karar aldık, kesinlikle yakmıyoruz. Gelip görsünler. Tespit etsinler biz cezamıza razıyız. Korkumuzdan soba dahi yakamıyoruz. Mümkün değil ateş yakılması. Biz kabloları alıyor, Adapazarı’ndaki kırma makinelerine gönderiyoruz. Bizde bu çevrede yaşıyoruz neden hava kirliliği yapalım.”

HER ŞEYİ BİZE MAL EDİLİYORLAR

Esnaflar, sitede kesinlikle hiçbir madde yakılmadığının altını çizdi.

Hurdacı Esnafı Fevzi Cengiz, “Kesinlikle yanmıyor. Köprünün öbür tarafında yakılıyor. Yazık günah her şeyi bize mal ediliyorlar böyle adaletsizlik olmaz.”dedi.

HABER;S.KAŞKIR