Ramazan ayında özellikle mide rahatsızlıklarında artış yaşandığına dikkat çeken Özel Hayri Sivrikaya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Fikret Baştımar, İftardan sonra mideye aşırı yüklenmenin kalp krizi riskini artıracağını belirtti.
Baştımar,“Ramazanda mide hastalarının özellikle de ülseri olanların oruç tutmaması daha iyi olur. Çünkü oruç tuttuklarında uzun süre aç kalmaları gerekiyor. Mide aç kalınca asit sıvısı artıyor, ülserin delinme riski artıyor. Bu nedenle bu tür hastaların ramazanda oruç tutmamalarını tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.
Mide rahatsızlığı olanları oruç tutmamaları tavsiyesinde bulunan Baştımar, oruç tutmak isteyenlerin de mutlaka mide koruyucusu kullanmaları gerektiğini söyledi.
Baştımar, “Midelerinde yaraları olan,  ağrı kesici kullanan hastalarımızın mide rahatsızlıkları artıyor. 12 parmak bağırsaklarında yaraları varsa bunlar delinebiliyor. Eğer mide ülserinden ve 12 parmak bağırsak ülserinden muzdarip vatandaşlarımız varsa oruç tutmamaları daha iyi olur. Eğer oruç tutmak istiyorlarsa da bir mide koruyucu almalı. Herhangi bir rahatsızlık duyduklarında da hemen bir hastaneye başvurarak midelerine baktırmaları daha iyi olur.”dedi.
Mideye Bir Anda Yüklenmeyin
Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için dikkat edilmesi gerekenlere vurgu yapan Baştımar, iftar ve sahurda nasıl beslenmeleri gerektiği ile ilgili şu bilgileri verdi:

 “İftarlarını çok hafif öğünlerle açmalılar. Bir çorba içip belli bir süre bekledikten sonra uzun süreye yayarak yemek yemeleri gerekiyor. Yemekleri bol çiğnemeleri, yemeklerden önce ve sonra su içmeleri gerekiyor. Mideyi şişirdiği için yemek esnasında su içememelerini tavsiye ediyoruz. Birden bire yüklenerek mideyi doldurmamaları lazım. Çünkü bunlar kalp krizi riskini artırıyor, birdenbire kusmaya neden olabilir. Kan şekeri ve tansiyonu yükseltebilir. Sahurda da “gün boyu aç kalacağım, mide doldurayım” şeklindeki yaklaşım doğru değil. Midenin 3’te 1’i boş olmalıdır.”

Haber; S. KAŞKIR