Düzce Halk Sağlığı Müdürlüğü; “Tedavi edilmezse tüberkülozlu hastalarda ölüm oranı yüksektir. “ diyerek yapılan çalışmalarda tedavi edilmeyen balgam yayması pozitif olan akciğer Tüberküloz olgularının yüzde 70’inin 10 yıl içinde hayatını kaybettiğine dikkat çekildi. Hastalığın hava yoluyla bulaştığı ve tedavi edilmeyen her hastanın yılda 10-15 kişiye bulaştırdığı belirtildi.
 
Hastalık en çok aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşırken, genel belirtileri ise halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi olarak sıralandı.  Solunum sisteminde ise öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı şekilnde kendini gösterdiği kaydedildi.
 
Toplum Sağlığı Merkezi Verem Savaşı Dispanseri Birimlerinde (VSD) veremin teşhis ve tedavisi ücretsiz olduğunun hatırlatıldığı açıklamada ilaçların eksik ya da düzensiz kullanıldığında hastalığın iyileşmeyeceği belirtildi. Öte yandan  2014 yılında tespit edilen dirençli tüberküloz  vakısının yüzde 70’i erkeklerde görüldüğü tespit edildi. 

Haber;S.KAŞKIR