Kış geldi, havalar soğudu. Mevsimle bağlantılı olarak çevremizdeki kişilerden daha sık hastalık haberleri almaya başladık. Kış aylarında hastalıklara karşı en dirençsiz grubun başında çocuklar geliyor. Okulların açılmasıyla birlikte ev ve arkadaş ortamından, sınıf, yuva ve kreş gibi kalabalık ortamlara geçen çocuklar, burada çok sayıda çocukla temas ettiklerinden yaz aylarına göre daha fazla hastalanmaya başlıyorlar.

 

Kış aylarında çocuklarda en fazla virüsler ve bakteriler yoluyla bulaşan hastalıkların görüldüğünü söyleyen Özel Hayri Sivrikaya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Rıfat Can Öztürk kış aylarında çocuklarda görülen hastalıklar ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

 

Soğuk havaların çocuklarda bağışıklık sistemini düşürdüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Rıfat Can Öztürk, soğuk havalardan korumak için iyi ve sıkı giyinilmesi gerektiği dile getirdi.

 

Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların kapımızı çalmaması için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, bol bol mevsim meyve ve sebzeleri yenmesi ve su tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Okula ve kreşe giden çocuklarda el yıkama alışkanlığının önemine işaret eden Öztürk, gerekli hijyen eğitimin küçük yaşlarda kazandırılması gerektiğini belirtti.

 

Çocuklar grip franjit ve bronşit gibi hastalıkların kış aylarında artış yaşandığını belirten Öztürk, çinko ve omega3 içeren besinlerin tüketilmesi gerektiğini söyledi.

 

Hastalıkların yayılmaması için velilere büyük görev düştüğüne dikkat çeken Öztürk, velilerin hasta olan çocuklarını okula göndermemeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

Haber: S. KAŞKIR