Erol Tayhan'ın hazırlayıp sunduğu Manşet programda bu hafta son günlerin önemli konularından "Rahim Ağzı Kanseri Tanısı" konusu üzerinde duruldu.Akçakoca Devlet Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Operatör Dr. Semra Özer, 45 yaş altı  kadın kanserlerin en sık ikincisi, meme ve  akciğer kanserlerinden sonra üçüncü ölüm sebebinin "Rahim Ağzı Kanseri " olduğunu belirterek "Türkiye'de yılda bin 500 kadın kanser tanısı oluyor, 500 tanesini bu kanserde kaybediyoruz.Onun için rahim ağzı kanseri  tanısı çok önemli" dedi:

30-65 yaş arası kadınların Sağlık Bakanlığı bünyesinde aile hekimleri tarafından ücretsiz taramadan geçirildiğini de kaydeden Dr. Özer, hastalıkla mücadelede  HPV virüsü teşhisi konulan hastaların durumu ile "Pap Smear tarama yöntemi "testi hakkında yapılması gerekli çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi:

"Hücrenin kontrolsüz çoğalmasına kanser diyoruz" diyen Kadın Doğum uzmanı Opr. Dr. Özer :"HPV düşük çıkarsa, negatif çıkarsa o zaman o kişide kanser gelişme oranı çok düşük demektir. O kişide kansere yakalanma oranı çok düşük demektir..HPV pozitifse o kişide kanser gelişebilir diye testlere başvuruyoruz..O kişiyi senelik takibe alıyoruz..O saatten sonra takibi kadın doğum uzmanı yapıyor.Taramayı aile hekimleri veya  kanser tarama uzmanları yapıyor, Kanserlerin % 97' si HPV virüslerinden oluşuyorsa,  yüzde 3'ü de HPV'ye bağlı olmayan virüslerden oluşuyor.Ama tabii bizim esas amacımız kansere yakalanmayı önlemek."  dedi.
 
            KANAMA, AKINTI, AĞRI
Rahim ağzı kanserinin belirtileri olarak "Kanama-Akıntı ve Ağrı" olarak özetleyen Dr. Özer:"Biz belirti yapmadan belirti ortaya çıkmadan anlamaya çalışışoruz.Erken teşhis edebildiğimiz takdirde kadınımızı % 90'a yakın kurtarabiliyoruz biz.." diyerek kanserde "erken teşhisin can kurtardığını" belirtti.
 
"Türkiye'de 100 bin kadından 4'ü rahim ağzı kanserine yakalanıyor" diyen Kadın Doğum uzmanı Semra Özer :"Bu da yaklaşık bin 500 kadına rahim ağzı kanseri tanısı konuyor.Bunlardan da yaklaşık 500'ünü kaybediyoruz." dedi..Dr. Özer :"Ancak düzgün tanı yapılırsa bu oran git gide dahada düşecektir." dedi.

Haber:E.TAYHAN