19 Temmuz'da başlayan sigara yasağına tüm Türkiye'de olduğu gibi Düzce'de de kahvecilerin sıkıntılı günler yaşamasına neden oldu. Türkiye Kahveciler ve Büfeciler Federasyonu, kapalı alanlarda sigara yasağı uygulamasının yumuşatılmaması nedeniyle 18 Ağustosta Ankara'da eylem yapma kararı aldı.

Düzce'deki kahvecilerin de katılacağı miting öncesinde Otelciler ve Kahveciler Odası dün TSO'da bir toplantı düzenleyerek üyeleri ile biraraya geldi. Toplantıya Türkiye Kahveciler Federsayonu Başkan Vekili Resul Karataş, Adapazarı Kahveciler Odası Başkan Vekili İsmail Gündoğdu, Düzce Tütünle Mücadele Liderlik ve Denetim Ekipleri Eğitimcisi Muhsin Demirtaş, Düzce Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Murat Şahinşah ve 100’e yakın kahvehane sahibi katıldı.Özellikle kış aylarının yaklaşması ile birlikte işlerinin daha da olumsuz etkileneceğini savunan bir çok kahveci, yasanın yumuşatılması gerektiği görüşünde birleşti.
Toplantıda üyelerine seslenen Otelciler ve Kahveciler Odası Başkanı Osman Ataseven, 19 Temmuz'da başlayan sigara yasağının kahveci esnafı üzerinde şok etkisi yarattığını savunarak, “Temennimiz kahvecilik kültürümüzün devamı açısından yeri müsait olan mekanlarımızda sigara içilen ve içilmeyen bölümlerin tahsis edilmesiydi. Bunu bizlere çok gördüler ve kahveci esnafı kaderi ile baş başa bıraktılar.” dedi.
Konuşmasında Düzce Milletvekilleri'ne de gönderme yapan Ataseven, “ Bu güzel Düzce'mizin göz bebeği milletvekilleri bırakın derdimize çare yaramıza merhem olmayı tenezzül edip de bir telefon, yazımıza müspet veya menfi bir cevap verme zahmetinde bulunmamışlardır, bu vekilleri sizlere şikayet ediyorum.” diyerek sitemini dile getirdi.
Kahvecilerin istek ve talepleri doğrultusunda sigara yasağı ile ilgili bir iyileştirme yapılmazsa bu durumun kahveciler için olacağına dikkat çeken Ataseven, “Kahveci esnafı olarak sigara yasağına çözüm istiyoruz” diye konuştu.
İyileştirme yapılmadığı takdirde Ramazan ayından sonra toplu işyeri kapatmalarıyla Türkiye'deki işsizler ordusuna kendilerinin katılacağının altını çizen Ataseven, “ O zaman ben de diyorum ki yasak yasak gibi olmalı. Kapının içinde yasak dışında değilse bu yasak, yasak değildir. Sivrisineği öldürmekle bunun kökü kazınmaz, bataklıkları kurutmak gerekir. Öyle ise yasa koruyucularımız başta tütün üretimini, sigara üretimini yasaklasın.” ifadelerini kullandı.
Kahvecilerin taleplerini de dile getiren Ataseven, “ Tek derdimiz, tek çaremiz, tek umudumuz Türkiye kahvecilerinin tek arzu ve isteği 70 m2'den büyük kahvehanelerde sigara içilen ve içilmeyen bölümlerin oluşturulması, kahveci esnafı için tek çözüm yolu bu.” şeklinde konuştu.