Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ender Güçlü, burun tıkanıklığıyla ilgili merak edilen ve bilinmesi gereken konularda önemli açıklamalarda bulundu.

 

BURUN TIKANIKLIĞINA YOL AÇAN NEDENLER?

Burun tıkanıklığına yol açan sebeplerden söz eden Prof. Dr. Güçlü, en sık görülen sebeplerden birisini, burnun ortasındaki septum olarak nitelendirilen, kemik ve kıkırdak içeren ve burnu ikiye ayıran duvarın eğri olması olarak açıkladı. Burun tıkanıklığının vücudumuza olan etkilerinden bahseden Güçlü, “Burun tıkanıklığı olan kişilerde, yorgunluk ve halsizlik daha sıktır. Özellikle fiziksel aktivite sırasında veya spor yaparken daha erken yorulurlar, yeterli fizik kondisyonu sağlayamazlar. Burun tıkanıklığının en önemli olumsuz etkisi ise uyku sırasında görülür. Bu kişiler uyku sırasında soluk alıp vermek için daha fazla güç harcarlar. Horlama ve uyku sırasında nefeste duraklamalar da görülebilir. “ifadelerini kullandı.

 

UYKU APNESI GÜNLÜK YAŞAMI OLUMSUZ ETKILIYOR

Kişide horlamanın kendisinden daha çok çevresindekileri rahatsız ettiğini belirten Güçlü, “Uykuda nefes alıp vermede duraklamaların olması başlı başına ayrı ciddi bir hastalıktır.” dedi. “Uyku apnesi” olarak bilinen bu durumun; kandaki oksijen seviyesinin düşmesine, kalp damar sisteminin zorlanmasına ve kısa süreli uyanmalara neden olarak kişinin uyku kalitesini düşürdüğünü belirten Prof. Dr. Ender Güçlü, uyku apnesi hastaların derin uykularının sık sık bölündüğünü, bu bölünmenin saatte 50-60 kez veya daha fazla olabileceğini, bu kişilerin dinlendirici bir uyku uyuyamadıklarını ve sabahları yorgun kalktıklarını söyledi.

 

TEDAVI YÖNTEMLERI NELER?

Burun tıkanıklığı tedavi yöntemleri hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Ender Güçlü, “Burun septumu eğriliğinin tek tedavisi ameliyattır." dedi. Deniz suyunun bir miktar burun tıkanıklığını giderici etkisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Güçlü, “Fakat deniz suyunun tuz oranı çok yüksektir. Örneğin ülkemizde en tuzlu deniz olan Akdeniz’deki tuz oranı binde 36’dır. Bu oran hücrelerimizdeki tuz oranı olan binde 9’un çok üstündedir. Olumlu etkileri bilinen deniz suları özel işlemlerden geçirilerek tuz oranları ideal olan binde 9’a ayarlanmakta ve içindeki yabancı maddeler ve mikroplardan arındırılarak hazır spreyler şeklinde burun tıkanıklığı tedavisinde kullanılmaktadır.” dedi.

Tedavisi olduğu ve nispeten kolay yöntemlerle iyi sonuçlar alınabildiği için burun tıkanıklığı olanların tedavilerini geciktirmemeleri tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Ender Güçlü, “Yetişkinlerde yaşam konforunu arttırmak ve muhtemel başka hastalıkları engellemek, çocuklarda gelişimlerinin olumsuz etkilenmemesi için burun tıkanıklığının tedavi edilmesi önemlidir.” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.