Düzce'de artık önemli bir sorun haline dönüşen hava kirliliği konusunda çözüm odaklı çalışmalar hız kazandı. Uzmanlar tarafından insan sağlığına zararlı olduğu vurgulanan pis havanın en başlı sorumlusu olarak gösterilen yaygın kömür kullanımını en aza indirmek amacıyla çalışmalar sürerken bir yandan da denetimler sıklaştırıldı. Düzce genelindeki konut ve işyerlerinin yüzde 50'sinde kullanılan kömürün satışının yapıldığı işyerlerine yönelik zabıta ekiplerince denetim yapıldı. Bu kapsamda Düzce Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından şehir merkezi için 3’er kişilik 4 ayrı ekip oluşturuldu.

Denetimde 5 kriter sorgulanıyor
Düzce Belediyesi Başkan Yardımcısı Murat Caymaz, kömür denetimleri için ‘kömür denetim formunun’ hazırlandığını belirterek, ‘Denetime esas 5 kriter bulunmaktadır. Bunlar öncelikle işyerine yönelik açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkindir. Sonra, katı yakıt satış belgesi, satılan kömürün satış izin belgesi, kömür cinsi, analiz raporu ve dağıtıcı kayıt belgesine yöneliktir. Ekiplerimiz denetimler sırasında bunları sorgulamaktadır. Şu ana kadar yapılan denetimler sevindirici sonuçlar vermektedir. Birçok işyeri tüm kriterlere uygun olarak satış yapmaktadır. Eksiklikler konusunda da yasal işlemler yapılmaktadır.’ dedi.

Zabıta Müdürü Muhsin Demirtaş ise denetimlerin her yıl düzenli olarak yapıldığını hatırlatarak, ‘Ekiplerimiz tarafından belirli periyotlarda denetimler sürdürülecektir.’ diye konuştu.

Kalitesiz kömürler 'Satılmıyor, bedava dağıtılıyor'
Öte yandan kömür satışı yapılan işyerlerindeki bu kontroller, "Düzce'yi hava kirliliği sorunu ile karşı karşıya getiren kalitesiz kömürler satılmıyor, bedava dağıtılıyor." sözlerini akıllara getirdi. Geçtiğimiz günlerde hava kirliliğinin tavan yapmasında bir numaralı sorumlu olarak gösterilen kalitesiz kömürler konusunda görüş aldığımız Isıbank Kömür Ofisi Yetkilisi Bülent Sivrikaya, devlet tarafından 'yardım' adı altında dağıtılan ücretsiz kömürün yerli ve kalitesiz olduğunu belirtmişti. Piyasada hava kirliliğine neden olacak kömür satışının yapıldığına ihtimal vermediğini vurgulayan Sivrikaya, "Kömür satışı yapan firmalar, ithal kömür satmak zorunda çünkü yerli kömür satışı yasak. Türkiye'deki kömür ocaklarından çıkartılan kömürü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla sadece devlet dağıtıyor. Ancak bu kömürlerin kalitesi çok düşük, yani kalitesiz!" demişti.

Haber:C.ÜSTÜNER