Hem temiz hem de daha ekonomik bir yakıt türü olması nedeniyle 2004 yılında doğalgaz çalışmalarına başlanan Düzce'de şebeke bağlantılarına önemli yatırımlar yapıldı. Ancak aradan geçen 11 yılda neredeyse tüm Düzce'nin doğalgaz hatlarıyla çevrelenmesine karşılık kömür kullanımından büyük ölçüde vazgeçilmedi.

 

Yerli kömür satışı yasak

Şu günlerde hava kirliliğinin tavan yapmasında bir numaralı sorumlu olarak gösterilen kalitesiz kömürler konusunda Isıbank Kömür Ofisi Yetkilisi Bülent Sivrikaya'dan bilgiler aldık. Piyasada hava kirliliğine neden olacak kömür satışının yapıldığına ihtimal vermediğini vurgulayan Sivrikaya, "Kömür satışı yapan firmalar, ithal kömür satmak zorunda çünkü yerli kömür satışı yasak. Türkiye'deki kömür ocaklarından çıkartılan kömürü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla sadece devlet dağıtıyor. Ancak bu kömürlerin kalitesi çok düşük, yani kalitesiz!" dedi.

 

Kömür depolara gelmeden onay alıyor

"Bedava dağıtılan kalitesiz kömürün yarattığı kirliliğe, ithal kömürde rastlamanın çok zor olduğuna vurgu yapan Sivrikaya, nedenini şöyle açıkladı: "Biz kömürü Rusya'dan ithal ediyoruz. Kömürler ülkeye ulaştığında henüz gemilerden indirilmeden kontrolden geçiyor. Yani kalitesi onaylandıktan sonra depolarımızdaki yerini alıyor. 5 ya da 6 sene önce yerel kömürü satmanın önü açıldı ancak hava kirliliği artınca tekrar yasaklandı." şeklinde konuştu.

 

Önceki yıllarda az sayıda dağıtım olduğu için kalitesiz kömürün sorun yaratmadığını da belirten Sivrikaya, son yıllarda artan yardım kömürlerine bağlı olarak hava kirliliğinin de yükseldiğini söyledi.

 

Ortaya çıkan sonuç

Sivrikaya'nın anlattıklarından yola çıkılarak şu sonuç ortaya çıkıyor: "Astım ve kalp hastaları ile çocuklar ve yaşlıları ciddi şekilde tehlike sürükleyen hava kirliliğinin nedeni olarak gösterilen kalitesiz kömürler halka bedava dağıtılarak yardım sağlanması amaçlanıyor ancak kömürün yaydığı zehir, insanların sağlığından olmasına neden oluyor."

 

Savunma: Kömürler denetimden geçiyor

Öte yandan Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nden gelen  kömürlere ilişkin yöneltilen 'kalitesiz' tepkisine 'Kömürler garanti altında' açıklaması geliyor. İhtiyaç sahiplerine dağıtılan kömürlerin denetimden geçerek paketlendiği vurgulanıyor.

Haber;C.ÜSTÜNER