TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi beklenen Tam Gün Kanun Tasarısı hekimlerin birden fazla kamu hastanesinde görevlendirilmelerine imkan sağlıyor. Bu çerçevede, üniversite hastaneleri dahil, kamu sağlık kuruluşlarında görevli sağlık personelinin karşılıklı kısmi zamanlı olarak veya belirli vakalar için görevlendirilmesi ve yaptıkları iş karşılığı döner sermayeden ödeme yapılması öngörülüyor.
Üniversitelerde çalışan öğretim üyeleri ve diğer personelin ek ödeme sistemi, Sağlık Bakanlığı ek ödeme sistemine paralel hale getiriliyor. Mesai saatleri dışında çalışma halinde sağlık personeline ek ödeme yapılarak, daha fazla gelir elde etmesi sağlanıyor.
Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kurum ve kuruluşlar ile üniversitelerin ilgili birimlerinin (Bakanlık ve üniversitelerce karşılıklı işbirliği çerçevesinde) birlikte kullanılabilmesine imkan tanınıyor.
Nöbet ücreti halen sadece 25 ve üstü yatağı bulunan yataklı tedavi kurumlarının sağlık personeline verilirken; tasarı ile mesai saatleri dışında sağlık hizmeti sunan tüm yataklı tedavi kurumları ile ağız ve diş sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinde çalışan, nöbet tutan tüm personele nöbet ücreti ödenmesi sağlanıyor. Nöbet ücretlerinde yüzde 145 ile yüzde 185 arasında değişen oranlarda artırılıyor.
Tasarı ile görevinden ayrılan hekimlere geri dönüş sağlanıyor. Son 10 yılda emeklilik veya başka sebeplerle görevlerinden ayrılan hekimler, bu kanunun yayımından itibaren 6 ay içerisinde isterlerse görevden ayrıldıkları ildeki Sağlık Bakanlığı'na ait kuruluşlara, ihtiyaç olmaması halinde ise boş bulunan yerlere açıktan atanabilmelerinin yolu açılıyor.
Tam Gün Yasa Tasarısı ile hekimlere zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası da getiriliyor. Söz konusu hüküm, hekimlere mesleki hataları için mali güvence sağlarken, vatandaşın bu sebeple uğradığı zararlar da teminat altına alıyor. Tasarı, kamuda çalışan personelin mesleki mali sorumluluk sigortası primlerinin yarısının kendileri tarafından; diğer yarısının ise döner sermayesi olan kurumlarda döner sermayeden, döner sermayesi olmayan kurumlarda ise kurum bütçelerinden karşılanmasını öngörüyor. Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışanların ise sigorta primlerinin yarısının kendileri tarafından, diğer yarısının istihdam edenlerce ödeneceği hüküm altına alınıyor.