Amerikalı bir grup bilim adamı, şeker hastalarının kulalandığı parmak delerek kandaki şeker ölçümünü yapan sisteme alternatif olarak, deriyi delmeden, gözenekleri kullanarak ölçüm yapabilecek bir teknik geliştirdi.

Bilim adamlarının yeni geliştirdiği bant şeklindeki biosensör ile şeker hastalarının parmaklarını her gün delmelerine son verilecek. Yeni biosensör, gözenekler vasıtasıyla derinin altındaki dokularda bulunan glikoz yüklü sıvı ile ölçüm yapıyor.

Klasik ölçüm sisteminde, bir iğneyle derinin delinerek kanın dışarı çıkarılmasının ardından içindeki glikoz değerlerinin okunması söz konusuyken, yeni teknikte biosensör sıvının kendiliğinden deri üstüne çıkması için küçük gözenekleri kullanıyor. Biosensör, bunu yapabilmek için bir ısı tabakası kullanarak gözenekleri genişletiyor ya da ölü deri tabakasını kaldırıyor. Isı tabakası işlem için sadece 30 mili saniye için 130 santigrat dereceye çıkıyor. Ancak”çok küçük alanda “ bunu yaptığı için, hasta ısıyı fark etmiyor ve acı hissetmiyor. Gözenekten sıvının çıkmasının ardından , biosensör, küçük elektrotları ile glikoz miktarını okuyor. Bilgi, kablosuz olarak cep telefonuna ya da kişisel dijital yardımcı cihazına gönderilebiliyor.