Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Onur Eşbah, Erol Tayhan'ın hazırlayıp sunduğu MANŞET Programı'nda ilimizdeki ve Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki kanserli vakıalarla ilgili önemli tespitlerde bulundu..

GENETİK ve ÇEVRESEL FAKTÖR 

"Kanser, genetik ve çevresel faktörlerin sonucunda oluşuyor. Genleri değiştiremeyiz ancak çevresel faktörleri değiştirebiliriz" diyen Doç. Dr. Onur Eşbah : "Akciğer ve gırtlak kanserinin en baştaki sebebi sigara" dedi.

"Kuyu sularının kullanımını önleyebiliriz, lifli sebze meyve  tüketimini sağlayabiliriz" gibiörnekler vererek kanseri önlemede çevresel faktörlere dikkat çeken Doç. Dr. Eşbah : " bu sayede bazı kanserlerin önüne geçebiliriz" dedi.

 KALP VE DAMAR HASTALIKLARDAN SONRA KANSER

"Gelişmiş ülkelerde kalp-damar hastalıklarından sonra en sık rastlanan hastalık kanser" diyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Onur Eşbah, erken tanının önemine dikkat çekti. "Erken tanı çok önemli, kanserli her hastayı kaybetmiyoruz. 10-15 yıl takip ettiğimiz hastalarımız var bizim. Artık yıllık kontrollere geliyorlar onun için erken tanı çok önemli " dedi.

KANSERİ YENEN DİKMEN KONUŞTU

Kanseri yenen hasta olarak tanınan Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Diş Hekimi Ulviye Dikmen, Tıp Fakültesi Hastanesinde göreve başlayan Onkologun Düzce'de büyük bir açığı gidereceğini kaydederek hastalığı süresince yaşadıklarını canlı telefon bağlantısında anlattı.

"Kanser denilince ölüm çağrıştırılıyor, bu haksızlık. O kadar büyük haksızlıok ki  moral çok önemli" diyen Diş Hekimi Ulviye Dikmen, Düzce Üniversitesinde radyoterapi ünitesinin kurulmasını talep etti. Dikmen:" Umut ve güleryüz herşeyi çözecektir. Umut, yaşam ve çalışma şart" dedi.

Haber:E.TAYHAN