1970’li yıllarda sebebi bilinen ölümler arasında 4. sırada yer alan, son yıllarda kardiyovasküler sistem hastalıklarından sonra 2. sıraya yükselen Kanser, dünyada olduğu gibi ülkemizde de öldürücülüğü, bıraktığı sakatlıklar ve tedavideki yüksek maliyetler nedeniyle; günümüzde önemli bir halk sağlığı olarak gündemdeki yerini korumaktadır. 4 Şubat Dünya Kanser Gününün Uluslar arası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) tarafından belirlenen bu yılki teması “Çocuklar İçin Sigarasız Bir Çevre” olarak belirlenmiştir.

Kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında hastalık konusunda toplumun farkında lığının sağlanması ve toplumun bilincinin geliştirilmesi gelmektedir. Sigara ve alkol kullanılmaması, güneş ışınlarından korunma, sağlıklı, dengeli beslenme ve gerektiğinde diyet yapmak kanserden korunmada etkin rol oynar. Kanserin belirti ve bulguları köken aldığı doku ve organlara göre değişir. Hatta bazen hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde kanser tanısı konulabilir.

Kanser bulaşıcı bir hastalık olmayıp, erken tanısı ve tedavisi mümkün bir hastalık grubudur. Tüm kanser türleri birlikte değerlendirildiğinde erişkin kanserlerinde % 60, çocuk kanserlerinde ise % 77 oranında iyileşme mümkündür. Ancak hastalığın cinsi, yaygınlığı, uygulanan tedavi gibi bazı faktörler tedavi şansını doğrudan etkiler.