Düzce'de uzlaşı sağlanamıyor

Düzce'nin çevresel sorunlarına değinen Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Taşpınar, çözüm için tüm kesimlerin ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Bilindiği gibi Düzce'de hava kirliliği ve katı atık depolama tesisinin yarattığı olumsuzluklar, en başlı sorunlar olarak karşımıza çıkarken her iki problemi ortadan kaldırmak için uzlaşı sağlanamıyor.

Halk da çözüm sürecine dahil olmalı

Hava kirliliğinde en önemli faktör olarak yoğun kömür kullanımı ve trafik gösterilirken idarecilere temiz hava sağlanması için kamuoyundan baskı yapılıyor. Ancak verilecek bir teşvikle doğalgaz kullanımına geçmek ve kendi araçlarını kullanmak yerine toplu taşıma araçlarını tercih etmek seçenekleriyle vatandaşın da çözüme katkı sağlaması adına adım atılması bekleniyor. Yine Düzce'yi vahşi depolamadan kurtarmak adına önemli bir ihtiyaç olan katı atık depolama tesisi de şu günlerde idareci ve yöre halkı arasında ciddi bir çekişmeye sahne oluyor. Köyü koku ve sinekler yüzünden kapı açamadıklarını iddia eden civar köylerin sakinleri, 'Tesis buradan kaldırılsın' diyerek soluğu mahkemede alırken, Düzce Belediyesi de 16 milyon TL gibi bir yatırımla şehre kazandırdığı tesisin mahkeme kararıyle durdurulan faaliyetinin tekrar başlaması için mücadele gösteriyor. Düzce'nin çöp sorununa merhem olması için uzun yıllar sonra şehre kazandırılan tesis konusunda vali ve belediye başkanı bizzat bölgeye giderek halkı dinlerken ortak noktada buluşmak şimdilik zor gibi görünüyor. Ancak her iki durumda da kaybeden Düzce oluyor. Çeşitli gerekçelerle tıkanan süreçler yüzünden gelmeyen çözümler çevre sorunlarının katlanmasına yol açıyor.

Sorun, tüm Düzce’nin sorunudur

İşte bu noktada önemli önerilerde bulunan Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Taşpınar, problemlere karşı Düzce'deki durumların aksine işbirliği içinde olunması gerektiğini vurguladı. Taşpınar, "Düzce’de karşılaşılan çevresel sorunlar, sadece sorunun yaşandığı lokasyonun sorunu değil tüm Düzce’nin sorunudur. Burada, belki en önemli sorun hava kirliliği sorunudur ki; kış aylarında ciddi boyutlarda hissediliyor. Gerek hava kirliliği ile mücadele gerekse Düzce ve Melen havzasının korunması hepimizin bir görevi olmalıdır. Bu konuda geniş çaplı ve ortak çalışmalar yapılabilmelidir. Bu çalışmalar, tek yönlü olmuyor. Çalışmalarla ilgili inisiyatif geliştirilmesi, Düzce’de çevre bilinci arttırılması ve bu konuda ilköğretimden başlamak üzere daha üst seviyelerde düzenlenecek eğitimlerle çalışmalar yapılmasının faydalı olacağını düşünüyorum.” sözleriyle ilgili kesimlere ders niteliğinde açıklamalarda bulundu.

Haber;C.ÜSTÜNER