Orman alanlarının dokusunu değiştirebilecek bir proje olan Hasanlar Barajı Destinasyon Projesi kapsamında baraj çevresine yapılacak yol da kamu kesiminde heyecanla karşılanırken, akademisyenlerden bu proje ekosistemin korunması isteniyorsa hayata geçmemesi itirazıyla karşılaştı. Ancak çoğu kamu yatırımının bu açıdan değerlendirildiğini söylemek oldukça zor.

Düzce'de kamu binaları ve yolların büyük bölümünün inşası için sürdürülebilir bir çevre idealinden her geçen gün biraz daha taviz veriliyor. Sanayi alanları, bazı okullar, spor salonları, yollar gibi çalışmalar nedeniyle Yeşil Düzce'de orman varlığı her geçen gün başka bir tacize uğrarken, ormanda yaşayan canlıların yaşam alanları her geçen gün biraz daha daralıyor.

D100 ve D 655 gibi eskiden yapılmış karayollarını ve bunların genişleme calışmaları sırasında kesilen ağaçlar sayılmazsa Üçköprü ve Çamköy arasındaki yapımına uzun süredir devam edilen yol çalışmaları nedeniyle oldukça büyük bir orman alanında hem ağaç kesimi yapılacak, hem de bir bütün olarak ormanda yaşayan canlıların yaşam alanları geniş bir karayolu tarafından ikiye bölünecek.

Kamu binalarının inşası için kamu arazisi bulunmayan yerlerde ilk akla gelen, orman arazileri oluyor. Düzce'de okulların, spor tesislerinin ve benzeri tesislerin önemli bir bölümünün orman arazisi içinde bulunduğu da dikkatlerden kaçmıyor.