Bilim adamlarımıza göre Amerikalıların biyolojik silah listesinde Kırım Kongo da var. Düzce il sağlık müdürlüğü verilere göre son 3 aylık dönemde kene ısırması dolayısıyla Bin 700 civarında kişi sağlık kuruluşlarına başvurdu, Bu sayının Ağustos döneminde artabileceği uyarılarında da bulunuldu.

Kırım Kongo kanamalı ateşi Türkiye'de ilk kez 2002'de görüldü ve 28'i bu yıl olmak üzere toplam 12 kişinin ölümüne yol açtı. Bu yılın ilk 3 ayında 206 kişinin kene ısırması şikayetiyle hastanelere başvurması, hastalığı “salgın” boyutuna taşıdı. Türkiye ile birlikte Afrika, Asya, Balkanlar ve Orta doğuda 30'dan fazla ülkeyi tehdit eden hastalığın tedavisi henüz bilinmiyor. Küresel ısınmanın virüsün yayılmasında etkili olduğu söylense de “Biyolojik silah mı?” sorusu tartışmaların odağına yerleşti.

İlk olarak 1944'te Kırım'da, 1956'da da Kongo'da görülen virüsün Türkiye'de 1970'li yıllarda da tek tük vakalara sebep olduğu biliniyor. Ancak ölümcül virüs taşıyan keneler Anadolu'daki 60'ın üzerindeki tür içinde hızla artıyor. 15 yıl öncesinde sayıları çok az olan keneler, şu anda en kalabalık nüfusa sahip tür olarak insanları tehdit ediyor.

Bu hastalık, hayvanlara ve insanlara kenelerin ısırmasıyla geçiyor. Hayvanlarda belirtisiz seyreden hastalık insanlarda öldürücü olabiliyor. Türkiye'de vakaların %10'u ölümlü sonuçlanıyor. Hastalık ani başlayan ateş, baş ve kas ağrıları, kırgınlık, halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Hastalığın ilerlemesi durumunda diş eti, burun, kulak kanaması ve vücudun çeşitli yerlerinde dış kanama oluşuyor. Kene ısırdıktan 6 saat sonra virüsün salgılanmaya başlandığı, iki hafta içinde kaybedilmeyen hastaların bu hastalığa karşı bağışıklık kazandığı belirtiliyor.

Virüslü kenelerin yaşamadığı yegane yer Akdeniz ve Karadeniz kıyıları nemli ve ıslak yerlerde yaşam sürdüremeyen bu tür keneler,Kelkit vadisi olarak bilinen Tokat, Çorum, Yozgat,Sivas civarında yoğun olarak görülüyor. Bu illerin yanı sıra vakaların rastlandığı iller, Amasya, Ankara, Artvin, Aydın,Balıkesir, Bolu, Çankırı, Çorum, DÜZCE, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, İstanbul, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Muş, Ordu, Samsun, Şanlı Urfa, Yozgat, Zonguldak.

Keneler, Amerika'da 'Iyme' hastalığına, Almanya ve Avusturya ile Kuzey Avrupa ülkelerinde ise beyin iltihaplanmasına yol açıyor.