Sıcakların artması ile birlikte yılanların eş bulma dönemlerinin başladığı, bu nedenle vatandaşların piknik alanları ve kırsal bölgelerde daha dikkatli olmaları gerektiği bildirildi.

 

Uzmanların yaptığı açıklamada, yılanların sıcak bölgeler başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesine yayıldığını belirterek, Türkiye’nin de hemen her bölgesinde yılan türlerine rastlamanın mümkün olduğunu söyledi.

 

Türkiye’de 53 yılan türünün yaşadığını ifade eden uzmanlar, biri kobra, 11’i engerek olmak üzere toplam 15 zehirli yılan türü bulunduğunu belirterek, hepsinin zararsız olamadığı vurgulandı.

 

Yılanların genellikle çalılık veya uzun oylarla kaplı bölgelerde saklandıklarını belirten uzmanlar, vatandaşların bu tür yerlerden uzak durmalarının önemli olduğuna değindi. Piknik alanlarında taş veya kütüklerin mecbur kalmadıkça kaldırılmaması gerektiği işaret edilerek, eğer kaldırmak gerekiyorsa, taş veya kütüğü kendimize doğru çekmemizi, böylece yılanın bize doğru değil ileriye doğru kaçacağı, ateş yakmak için çalı çırpı toplarken ilk önce sopa vasıtasıyla gürültü yaparak, varsa yılanın kaçmasını sağlamak olduğu ifade edildi.

 

 Uzmanlar, kamp yeri seçilirken de dikkatli olunması gerektiği belirterek, yılanların en sevdiği yerler olan taşlık, kayalık ve çalılık yerlerde kamp kurulmaması gerektiğini bildirdi.

 

Özellikle zehirli yılanların güneşin doğduğu ve battığı saatlerde aktif olduğunu, doğada bulunanların söz konusu saatlerde daha bilinçli hareket etmelerinin önem taşıdığını kaydetti.