Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre; Kırım- Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından korunmada, vatandaşların bazı korunma önlemleri almalarının ve konuya titizlik göstermelerinin önemli olduğu belirtildi.

 

Yapılan açıklamada alınması gerekli önlemler şöyle sıralandı;

 

— Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu ilaçlar sürülmelidir.

— Vücut sık sık kene yönünden kontrol edilmeli, kenenin tespit edilmesi halinde kısa sürede cımbız veya pens gibi uygun bir malzemeyle vücuda tutunduğu en yakın kısmından tutularak çıkartılmalıdır.

— Kenenin çıkarıldığı yere alkol veya tentürdiyot sürülmesi uygundur.

— Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalı, vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu veya alkol içine atılarak öldürülmelidir.

— Kenelerin vücuttan uzaklaştırılması amacıyla eter, kolonya ve gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.

— Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar kendi vücutlarını ve çocuklarının vücutlarını sık sık kene yönünden kontrol etmelidir.

— Kene ile temastan sonra kişiler 10 gün süreyle takip edilmeli ve ani başlayan ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerin olması halinde en yakın sağlık kuruşuna müracaat etmelidirler.

— İnsanların ve hayvanların kanlarına veya diğer vücut sıvılarına korunmasız temas edilmemesi gerekmektedir.

— Çiftlik hayvanlarının Tarım Bakanlığı tarafından belirtilen usullere göre kenelere karşı ilaçlanması gerekmektedir, denildi.