Son yıllarda hava kirliliği düzeyi özellikle kış aylarında 'tehlike' veren Düzce'de bu önemli sağlık sorununa karşı eylem planları ile çözüm aranmaya çalışılıyor. Valilik ve belediye ısınmada kömürün hala yüksek tercih sebebi olmasından yola çıkarak doğalgaz kullanımını zorunlu hale dönüştürmek için çalışmalar yürütürken, uzun süredir sessizliğe gömülen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise geçtiğimiz günlerde sanayicileri uyaran bir duyuru yaptı. Müdürlük, fabrika bacalarından çıkan dumanın kontrol ve 7 gün 24 saat takibini sağlayacak bir sistem olan sürekli emisyom ölçüm sistemleri için son tarihin  31 Aralık 2015 olduğunu hatırlattı. Düzce'de uzmanlar tarafından da sağlığa tehdit edecek boyuta ulaştığı yönünde uyarılar yapılan ve acilen tedbir alınması gerektiği vurgulanan hava kirliliği konusu şu günlerde ulusal basının da gündeminde önemli yer teşkil ediyor. 

“En kirli hava Türkiye’de”

Son olarak “Avrupa’nın en kirli havası Türkiye’de” başlığı ile bazı basın yayın organlarında yayınlanan haber bakanlığı açıklama yapmaya itti. NASA’nın, son 10 yılın verileriyle dünya genelindeki 195 ülkenin yer aldığı hava kirliliği haritasını yayınladığı belirtilen haberde, Avrupa’da hava kirliliği en yoğun yerin Türkiye olduğu kaydedildi. Ayrıca kirlilik haritasına göre Türkiye’de Tekirdağ ve Erzincan illerinin en kirli havaya Artvin’in ise en temiz havaya sahip olduğu değerlendirmesi haberleştirildi.

Yanıt: Halkımız yanlış yönlendiriliyor

Bakanlıktan bu gelen yanıtta ise haberde farklı kaynaklardan elde edilen bilgileri tek kaynağa aitmiş gibi gösterildiği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi: "Ülkemizde kurulu tüm hava kalitesi ölçüm istasyonlarından elde edilen hava kalitesi ölçüm verileri eş zamanlı olarak www.havaizleme.gov.tr web sitesinde halkın erişimine sunulmaktadır. Hava kalitesi verileri takip edildiğinde görülecektir ki özellikle kış aylarında bazı zamanlarda bazı illerde sorunlar yaşanıyor olmasına rağmen hava kirliliği sorunu insan sağlığını tehdit edecek boyutta değildir. Ayrıca bilinmelidir ki, hava kalitesi indeksinin anlık olarak halkın kullanımına sunulabilmesi amacıyla web sitesinde veri doğrulama çalışması henüz gerçekleştirilmemiş ölçüm verileri kullanılmaktadır ve bu durum zaman zaman bazı çevrelerce art niyetli olarak kullanılmakta ve halkımız yanlış yönlendirilmektedir. Halkımız bu tarz spekülatif haberlere itibar etmemeli, doğru bilgiye ulaşmak için www.havaizleme.gov.tr web sitesini takip etmeye devam etmelidir."

Öte yandan özellikle şu aylarda nefes aldırmayacak düzeye ulaşan hava kirliliği için Düzce'de görüş aldığımız uzmanların 'Sağlığı olumsuz yönde etkiliyor" yorumlarına karşılık Bakanlık'tan "Hava kirliliği sağlığını tehdit edecek boyutta değil" açıklaması gelmesi kafaların karışmasına neden oldu.

Haber;C.ÜSTÜNER