Havaların ısınmasıyla birlikte kenelerin geçtiğimiz yıl olduğu gibi tehlike yaratabileceklerini belirten Düzce Valiliği, kenelerin taşıdığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı vatandaşları uyardı.

 

Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı ön tanısıyla Türkiye’de bu yıl da bir kişinin hayatını kaybettiğini belirtilirken, hastalığın bu hastalığı taşıyan kenelerin ısırması sonucu veya bu hastalığı taşıyan insan veya hayvanların kan veya vücut sıvılarına korunmasız olarak temas edilmesi sonucu bulaştığını ifade edilerek bu durumlarda gerekli korunma önlemlerinin alınması gerekliliği belirtildi.

 

 Kenelerin bulunabileceği ortamlara gidildiğinde pantolon paçalarının çorapların içine sokulması gerektiğini belirtilen açıklamada, bu ortamlarda bulunan kişilerin düzenli olarak kene kontrolü yapması gerektiği kaydedildi.

 

Kenelerin ısırmasına maruz kalan kişilerin bir cımbız yardımıyla kenenin vücuda yapıştığı yerden tutularak koparmadan ve patlatmadan çıkartılması gerektiği, ayrıca böcekkaçıran olarak bilinen ilaçların kenelerin vücuda yapışmasını önlediği bildirilirken, hastalıktan kuşkulanacak bir durumun bulunması halinde en yakın sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiği kaydedildi.