Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Taşpınar,Düzce’de hava kirliliği araştırması ve çözüm önerilerine yönelik proje hazırladıklarını açıkladı. Taşpınar, Düzce Valisi Ali İhsan Su ve Çevre Şehircilik İl Müdürü Ertuğrul Budak ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Yapacakları proje kapsamında Düzce’de bir yıl boyunca merkez ve diğer yerleşim alanları dahil olmak üzere yol güzergahları ve özellikle endüstri bölgelerinden atmosferik hava numuneleri alınarak analizler yapılacak. bir yıl boyunca devam edecek olan çalışmayla hava kirliliğinin geniş ölçekte saptanacak.

Hava kalitesi modellemesi ile taşıt trafiği, ısınma ve sanayiden kaynaklanan kirletici emisyonları sayısal olarak saptanacak ve uydu görüntülerinden elde edilecek olan yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ile izlenecek.

Tüm bu yapılan çalışmaları ve elimizdeki verileri teknik analizler neticesinde bir çözüm önerisi olarak rapora dönüştürüp hava kirliliği ile mücadelede neler yapılabilir sorusuna yanıt bulunacak. Doğalgaz kullanımını nasıl attırabiliriz? Taşıt kirliliğini azaltmak için neler yapabiliriz? Sanayi açısından bir problem varsa bu konuyla ilgili neler yapılabilir? Sorularının analizi ve raporun oluşturularak, yerel makamlara sunulacak. 
 

Haber;S.KAŞKIR