Düzce'de özellikle içerisinde bulunduğumuz kış aylarında nefes alınmayacak kadar kritik seviyeye ulaşan hava kirliliği konusunda hem yerelde hem de genelde önleyici çalışmalara yenileri ekleniyor. Isınma amaçlı kömür kullanımının il genelinde yüzde 50 gibi yüksek bir oranda olması kirliliğe en başlı neden olarak gösterilen Düzce'de idareciler, doğalgaz kullanımını zorunlu kılmak adına mağduriyet oluşmayacak şekilde çözümler ararken, denetim mekanizması olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de fabrikalara yönelik denetimleri sıklaştırırken bir yandan da vatandaşlara kirliliğin yoğun olduğu günlerde sokağa çıkmamaları yönünde uyarılarda bulunuyor. Yerel ölçekte çalışmaların bu durumda olduğu hava kirliliği konusunda bakanlık yeni bir uygulamayı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Belli sektörler için Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu (ÇED)'na ek olarak Entegre Çevre İzni (EÇİ) uygulaması başlıyor.

 

Çimento ve otomotiv öncelikli sektör olarak belirlendi

Çevrenin bir bütün olarak korunması amacıyla hava, su ve toprak kirliliğine yönelik sanayi kaynaklı emisyonları önlemek ve atık oluşumunu en aza indirmek için entegre bir çevre kirlilik önleme ve kontrol sistemi oluşturan bakanlık, bu kapsama giren ilk sektörleri belirledi. Sistem öncelikli olarak çimento ve otomotiv sektöründe uygulamaya konacak. Bir tesisin inşa edilmeden önce gerekli çevresel izin süreci ile eşzamanlı bir şekilde yürütülecek entegre izin sistemi kapsamında Düzce'de artık çimento ve otomotiv yatırımları "Entegre Çevre İzni (EÇİ)"ne tabi olacak. Kirlilik dair gerekli onay alındıktan sonra tesis yapım aşamasına geçilebilecek. Ayrıca bu iki sektörde faaliyet gösteren  tesislere yönelik de mevcut uyum durumu, tam uyuma geçişte gerekli olacak yatırım ihtiyaçlarına yönelik araştırmalar yapılıyor.

Öte yandan hava kalitesi yönetimi çerçevesinde, önlem alınması gereken illeri belirleyen bakanlık, bu iller için oluşturulan "Temiz Hava Eylem Planları"nı değerlendirerek "İllerin Değerlendirme Raporu"nu hazırladı. Bu rapor doğrultusunda Düzce'de kirliliği önlemek adına çalışmalar bir plan çerçevesinde yürütülecek.


Haber:C.ÜSTÜNER