19 Kasım Dünya KOAH gününde Dünya Sağlık Örgütü'nün önderliği ile Türkiye projesi kapsamında KOAH'ı tanıma ve önemini kavrama amacıyla İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yürüyüş gerçekleştirildi.

 





Düzce Üniversitesi(DÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Türk Toraks Derneği'nin de katıldığı Yürüyüş Gaziantep Caddesi'nde başlayarak Anıtpark'ta son buldu. Yürüyüşe katılan kurum müdürleri ve personellerin yanı sıra stajyer doktorlarda ellerinde pankartla destek verdi.



Anıtparkta son bulan yürüyüşün ardından Halk Sağlığı Müdür Vekili Mahir Arslan açıklama yaptı.
Halk Sağlığı Müdür Vekili Arslan yürüyüşteki amaçlarında bahsetti. Arslan, "Sürekli Yürüyerek KOAH hastalığıyla ve insanların özellikle sigara ve benzeri akciğerleri rahatsız edici hastalıklardan kurtulmasıyla ilgili planladığımız bir organizasyondu" dedi.

 

Arslan, KOAH tanısının nefes ölçüm testiyle konulduğunu belirterek Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı bu hizmetin verildiğini ifade etti.

Arslan ayrıca KOAH'ın ilerleyeci bir hastalık olmasına karşın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizerek KOAH hastalığına yakalanan kişinin yapması gereken ilk işinin sigarayı bırakmasının gerektiğini söyledi.

STANTTA İLGİNÇ BİR OLAY YAŞANDI

Yürüyüşün ardından Anıtpark'a kurulan stantta vatandaşları KOAH'a karşı bilgilendirmek amacıyla broşür dağıtıp bilgi vermek isteyen Arslan'ın bir vatandaşla diyaloğu dikkat çekti.

Arslan'la konuşan vatandaş cebinden sigara paketini çıkararak uzun yıllardır içtiğini fakat çok sağlıklı olduğunu belirtti.

Bununla da yetinmeyen vatandaş cebinden siyah bir poşet çıkartarak içinde bulunan tütünü gösterip sigaranın yalnızca kendisine yetmediğini söyledi. Arslan vatandaşa sigaranın zararlı olduğunu anlatmak için yoğun bir çaba sarfetti.

Haber;Y.SEVER