Dünyamızın yaşam ve güzelliğini kutlamak, karşı karşıya kaldığımız çevresel  kirliliğe dikkat çekmek amacıyla kutlanan Dünya çevre günü geride bırakırken, Düzce’deki vatandaşlarımızın da bu konudaki düşündüklerini aldık… Düzceli vatandaşlara göre insanlar çevreye duyarlı değil. Doğamız su kaynaklarımızın yeteri kadar korunmadığı görüşünü savunan vatandaşlar, bu durumun eğitimsizlikten kaynaklandığını belirtti.

İnsanlar Çevreye Çok Duyarlı Değiller

Bu konuda sorularımızı yanıtlayan bir vatandaşımız,  “Ben çevreye karşı çok duyarlıyım. Fakat görüyorum ki insanlar çevreye çok duyarlı değiller. Aslında temelimiz çocuklar, onlara örnek olursak daha temiz bir dünya bırakmış oluruz. Belki engel olamayız fakat azaltabiliriz. Çok umutlu değilim bu konuda yeni nesil duyarsız. O yüzden torunlarımıza iyi bir dünya bırakabileceğimizi düşünmüyorum.” dedi.

Ağır Cezalar Getirilmeli

Vatandaşlarımız, çevre bilincinin attırılması için ağır cezayı yaptırımlar uyglanması gerektiğini savunarak "Toplum olarak çevre temizliğine karşı duyarsızız. Dinimiz açısından da temizlik çok önemli olmasına rağmen çevre bilincimiz yok. Vatandaşlar çöplerini sokağa atıyor. Bu gibi konulara daha hassas olmalıyız ve insanları bilinçlendirmeli gerekirse ağır cezalar getirmeliyiz bu konuda. Ben açıkçası çok umutlu değilim temiz bir gelecek konusunda" diye konuştu.

Kirli bir dünya bırakıyoruz

Özellikle yetkili kurumların bu konuya daha hassas yaklaşması gerektiğini belirten vatandaşlarımız "Çevreyi koruduğumuzu düşünmüyorum.  Yol kenarlarında çöp konteynırları var, fakat içine değil bütün çöpler dışarıya atılıyor. İnsanlarımız yanındaki konteynıra çöp atmazken, çocuklarımıza iyi bir dünya değil, kirli ve zehirlenmiş bir yer bırakırız" dedi.

Hassas olmalıyız!

Bir vatandaşımız hükümetin bu konudaki yaptırımlarını anımsatarak "Son zamanlardaki devlet politikalarında da görüyoruz ki çevre temizliği konusuna önem veriliyor. Temiz hava sahası gibi çalışmalar, sanayi tesislerinin daha sıkı denetlenmesi, daha ağır yaptırımların olması bunlara örnek olarak verilebilir. Yerel yönetimlerin bu konudaki çalışmaları olduğunu biliyorum. Bizde vatandaşlar olarak daha hassas olursak çocuklarımıza daha güzel ve temiz bir dünya bırakmış oluruz" diye belirtti.   Yaptığımız röportajlarda vatandaşlar, böyle giderse gelecek nesillere bırakılabilecek temiz bir dünya kalmayacağını söyledi.