Geçmiş yıllarda hayvan pazarına kilit vurduran şap hastalığı artık korkulu rüya olmaktan çıkıyor. Hayvan yetiştiricilerine verilen eğitimler ve Düzce İl Gıda, Tarım ve Haycancılık Müdürlüğü tarafından dönemsel yapılan aşılar sonucunda hastalığın hortlaması engelleniyor. Şap hastalığına karşı alınan önlemler çerçevesinde Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası başlatıldı. Tarım müdürlüğü veterinerleri tarafından 115 köyde 27 bin 137 büyükbaş hayvana şap aşısı yapıldı. Tedbirler sadece köylerle de sınırlı kalmadı. Hayvan pazarının açık olduğu günlerde pazar içerisinde rutin denetimler yapılırken herhangi bulaşıcı hastalığa rastlanmadı. Ayrıca hayvan pazarındaki nakil işlemleri de kontrollü şekilde sağlandı.

Bin 754 büyükbaş hayvana küpe

Düzce İl Tarım'dan ekim ayı içerisinde yürütülen hayvancılık faaliyetlerine ilişkin de bilgilendirme yapıldı. Buna göre; büyük ve küçükbaş hayvan denetimleri için önem teşkil eden küpeleme işlemleri kapsamında ise Düzce'deki bin 754 adet 0-3 ay arası büyükbaş hayvana kulak küpesi takıldı. Yine ekim ayı içerisinde 109 büyükbaş hayvan sevki de yapıldı. 1 ayda ildeki mevcut 3 kesimhanede gerçekleştirilen büyükbaş hayvan kesimi sayısı ise kayıtlara 206 adet olarka geçti. Bu büyükbaş hayvanlardan çıkan 44 bin 503 kg et tüketime sunuldu.

700 ton tavuk ayağı ihracatı

Ekim ayı içerisinde Düzce'de önemli bir gelir kapısı olan tavukçuluk sektöründe hareketlilik yaşandı. Düzce'den diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 2 milyon 254 bin 887 kanatlı sevki yapılırken yurt dışına ise 700 ton tavuk ayağı ihracatı gerçekleştirildi.

Hayvancılık desteklemeleri

Ekim ayı içerisinde Halk Elinde Manda Islahı Projesi kapsamında 95 yetiştiriciye bin 100 manda için toplam 880 bin TL destekleme ödenmesi yapılırken arı yetiştiricilerine yönelik olarak ise 490 yetiştiriciye 46 bin kovan için 460 bin TL destekleme ödemesi gerçekleşti.

18 kişi ısırıldı!

Düzce'de ekim ayı hayvan saldırıları açısında da fazla vakalı geçti. Meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 18 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alındı. Müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünde olumsuz bir durumla karşılaşılmadı.

Haber:C.ÜSTÜNER