Kurban Hizmetleri Komisyonu Başkanlığı, kurbanlık alırken vatandaşların dikkat etmesi gereken konular hakkında uyarılarda bulundu. Komisyon, Hayvanların sağlıklı ve besili olması, hayvanların veteriner sağlık raporunun bulunması, aşı kaydı olması, hayvanların kulaklarının küpeli olması, büyükbaş hayvanların yanlarında pasaportlarının, küçükbaş hayvanların yanında nakil belgelerinin olması, hayvanların gebe olmaması, kurbanlık hayvanların erkek olanlarının tercih edilmesi, sığırların iki yaşını doldurmuş olması dikkat edilmesi hususunda vatandaşları uyardı.

Kurban kesim yerleri hakkında da uyarılarda bulunulan açıklamada; “Vatandaşların kurbanlarını şehir ve kasabalarda mezbaha ve kombinalar ile kurban komisyonlarının belirlediği kurban kesim yerlerinde, köyler ile önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçesinde usulüne uygun olarak kesecek ve çevreye zarar verilmeyecektir, cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurban kesilmeyecek” ifadeleri kullanıldı.

Kurban kesildikten sonra nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında da bilgi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Kurban kesildikten sonra halk ve hayvan sağlığı açısından kan, atıklar ve iç organlar sokak ve caddelere bırakılmayacak, kedi ve köpeklere verilmeyecek ve bu hayvanların çıkaramayacağı şekilde çukura gömülerek imha edilecektir. Kurban kesilen sığır cinsi hayvanların kulak küpe ve pasaportları üreticiler, satıcılar, kasaplar, kasap yardımcıları, veterinerler, muhtarlar, belediye zabıta görevlileri, vekaletle kurban kesim organizasyonu yapanlar, din görevlileri vasıtasıyla il veya ilçe tarım müdürlüklerine 25 kasım 2011 cuma günü mesai bitimine kadar teslim edilecektir. Ayrıca kurban kesilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sayısı da müftülüklere 25 Kasım 2011 cuma günü mesai bitimine kadar bildirilecektir. Kurbandan çıkan kullanılmayacak olan işkembe ve diğer benzeri atıklar sızdırmaz, dayanıklı yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oranında konacak, gerektiğinde ikinci torba kullanılacak, ağzı iyice kapatılıp, bağlanacak ve bayram süresince düzenli olarak hizmet verecek olan belediye temizlik ekiplerine teslim edilecektir. Kurban kesim esnasında çıkan diğer atık ve artıklar da mutlaka toplanıp, dayanıklı ve ağzı kapalı poşetler içinde belediye temizlik ekiplerine teslim edilecektir. Kesim sonunda kesim mahalli kanlı ve kirlenmiş bir durumda bırakılmayacak, kan izi kalmayacak şekilde temizlenecek, gerektiğinde kireçlenecektir. Kurban derilerinin taşınması esnasında kan sızmasına engel olunacak ve çevre kirliliğine neden olunmayacaktır.”

Haber; S. KAŞKIR