Kurban Bayramı öncesi İl Gıda ve Tarım Müdürlüğü çeşitli uyarılarda bulundu. İl merkezi ve ilçelerden başka illere yapılacak her türlü hayvan ve hayvansal madde sevklerinde; menşeine en yakın yerdeki il veya ilçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüklerinden Veteriner Sağlık Raporu alınması gerektiği belirtildi.


Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, ‘’yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle yaşanan hayvan hareketlerinden dolayı olası hayvan hastalıklarının ortaya çıkmaması için yol kontrolü ve hayvan pazarlarındaki kontrollerin artırıldığını, kesilen hayvanların küpelerinin ve pasaportlarının yedi gün içerisinde, köy/mahalle muhtarları, din görevlileri, yetiştirici ve satıcılar aracılığı ile il ve ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirilmesi gerektiğini’’ söyledi.


Aynı il içinde yapılacak büyükbaş hayvan nakillerinde hayvan pasaportunun, küçükbaş hayvan nakillerinde ise nakil belgesinin bulundurulması yeterli olacağı vurgulandı.


KURBANLIK SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER


İl Gıda ve Tarım İl Müdürlüğü vatandaşların kurbnalıklarını seçerken dikkat edilmeleri gereken hususlar konusunda uyardı. Müdürlük yaptığı açıklamada, büyükbaş hayvanlara şap aşısı ve küçükbaş hayvanlara da PPR (koyun-keçi veba) aşısının yapılmış olması ve kulak küpesi bulunması zorunlu olup, kurbanlık olarak seçilecek sığır ve mandalar 2 yaşını doldurmuş, koyun ve keçiler ise 1 yaşını doldurmuş olmalıdır. Yüksek ateşi, salya akıntısı olan, tüyleri karışık olan, bakışları ve dış görünümleri canlı olmayan hayvanlar satın alınmamalıdır”denilerek kurban kesecekleri kurbanlık konusunda yanlış yapılmaması noktasında uyardı.

 

Haber: Y. Sever