Büyük Melen’e bırakılan atıklar nedeniyle İstanbul’un içme suyu ihtiyacını karşılayan bu kaynakta hayat giderek durma noktasına geliyor.

 

Bir zamanlar maviye yakın akardı. Çok yağmur yağdığında ise rengini toprak rengini alırdı... Çevresinde balık tutulur, o balıklar tutulmak içinde sabahın kör karanlığında yollara düşülürdü...

 

Büyük Melen bu gün artık çamur ile birlikte, çamur renginde akıyor. Çevresindeki balık tutanların sayıları iyice azalmış durumda. Balık tutanlara sorduğunuzda hiçbir şey tutamadıklarını zaman geçirdiklerini söylüyorlar.

 

Büyük melene D–100 köprüsü altından ahır suyu denilen kirli atıklar bırakılıyor. Yıllardır üzerinde tartışılmasına rağmen, bu çirkin görüntülerin bir türlü önüne geçilememesi endişelere neden oluyor.

 

İstanbullular suyumuz var diye sevinirken, bizler İSKİ su havzası ile ilgili düzenlemelerin Düzce’nin gelişmesinin önüne geçmesi telaşı içine düştük. Tüm bu gelişmelere rağmen, Melen’ in kirletilmesine, Melen’ deki doğal hayatın kaybolmasına engel olunamıyor.