20 yıldır obezite ile mücadele eden 39 yaşındaki L.A. isimli hastaya Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Genel Cerrahi Kliniğinde mide küçültme ameliyatı yapıldı.

Yapılan müdahale hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Metin Aydın, “Hastaya 10 Aralık 2013’te tüp mide ameliyatı (mide küçültme ameliyatı) yapılmış olup hastanın midesinin yaklaşık yüzde 60’ı kapalı ameliyatla alınmıştır. Ameliyat yaklaşık 40 dakika sürdü. Hastanın ameliyatı başarıyla gerçekleşmiş olup ameliyat sonrası genel durumu gayet iyi.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Metin Aydın, vücut kitle endeksinin 40'ın üzerine çıktığı duruma morbid obezite dendiğini söyleyerek metabolik hastalıklar grubunda kabul edilen bir hastalık olduğu ülkemizde bu sorunun sigaradan sonra önlenebilir en önemli ölüm nedeni olduğunun altını çizdi. Aydın, “Uluslararası kriterlere göre vücut kitle endeksi 40'ın üzerinde olan herkese obezite cerrahisi yapılabiliyor. Eşlik eden ciddi bir rahatsızlığı (diyabet, hipertansiyon, kalp damar hastalığı, eklem hastalıkları vb.) olan hastalarda bu sınır ise 35’dir. 60 üzerindeki hastalar süper morbid obezite olarak kabul ediliyor. Kliniğimizde daha önce opere edilen vakaların endeksin genelde 60’ın altında.” ifadelerini kullandı.

Laparaskopik olarak ilk kez yapıldığını 94.5 olan hasta L.A'ya da laparaskopik sleeve gastrektominin yapıldığını bu hastaların ortalama 3 gün hastanede yatıp 10 gün sonra günlük yaşantısına döneceğini belirtti.